על בגידות, משפחה ומה שבניהם

מחקר חדש שנערך במרכז האקדמי רופין בדק את מידת ההשפעה של הורים בוגדים על חיי הזוגיות של ילדיהם.

במסגרת סמינר בנושא כלכלה התנהגותית וקבלת החלטות בהנחיית ד"ר גיא ברוקס בדקו הסטודנטיות קרין אוחנה ושני ימין את הגורמים וההשפעה של מעשה הבגידה על האדם וסביבתו.
בגידה פירושה הפרת אמון במערכת יחסים כאשר צד אחד פועל באופן המעדיף את האינטרסים שלו על חשבון האינטרסים של הצד השני. ישנם גורמים רבים ומגוונים לבגידה, ביניהם הסביבה הקרובה של האדם, בעיות בחיי הנישואין, משך זמן בזוגיות, אהבת סיכונים ועוד רבים אחרים.

כיום בעידן החברתי, לסביבה קיימת השפעה רבה על דפוסי ההתנהגות שלנו ואף על תפיסתנו לגבי תחומים רבים. במחקר השתתפו כ- 420 נשאלים, מתוכם 47% חילוניים, 37% מסורתיים, 13% דתיים ו-3% חרדים. מצבם המשפחתי של הנשאלים: 41.7% רווקים, 51.4% נשואים ו-6.9% גרושים.
בין הממצאים החשובים שעלו מן המחקר נמצא כי קיים קשר מובהק בין הנטייה לבגוד לבין נטייה של האם לבגוד. 60% מהילדים לאמא בוגדת נמצאו בוגדים אף הם. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שברוב המקרים האם הינה הדמות המחנכת העיקרית ולכן השפעתהּ על התנהגות ילדיהּ משמעותית יותר. לעומת זאת, כאשר האב בוגד מרבית הנשאלים טענו כי אינם בוגדים.
בנוסף נמצא כי קיים קשר בין סביבתו של האדם על נטייתו לבגוד. אדם אשר חשוף לבגידות בקרב חבריו ו/או הוריו, נוטה יותר לבגוד. 22% ממשתתפי המחקר הודו שהם בוגדים או בגדו בעבר בבני זוגם. לעומת זאת, כאשר ברקע המשפחתי ההורים אינם בוגדים רק 12% מהנשאלים דיווחו כי בגדו בעבר במערכת יחסים.
ד"ר גיא ברוקס , מרצה בקורס לקבלת החלטות במרכז האקדמי רופין: "ממצאי המחקר עולה כי לסביבה שלנו השפעה מכרעת על ההחלטה לבגוד בבן הזוג, במיוחד לסביבה הקרובה והמחנכת. הסטודנטים מגיעים לסמינר בכלכלה התנהגותית וקבלת החלטות אחרי שכבר למדו קורס שלם בתורת ההחלטות. הם בוחרים נושא שמעניין אותם ולאור הסקירה הספרותית מגבשים, יחד עם המנחה, שאלת מחקר מקורית שהם מוצאים כמסקרנת. אוספים את הנתונים, מנתחים אותם בכלים סטטיסטים, מסיקים מסקנות מהתוצאות שקיבלו וממפים אותם בספרות הרלבנטית. לבסוף, נדרשים הסטודנטים לחשיבה ביקורתית לגבי מגבלות המחקר שלהם עצמם. במקרה הזה, קיבלנו מחקר מעורר מחשבה בנושא ההחלטה לבגוד וההשפעות שמביאות להחלטה הזו".

המחקר פורסם גם:

ידיעות אחרונות "בוגדים מלידה" 20.8.18  >>>

ראיון בנושא המחקר בתכנית הבוקר של רשת 23.8.18: