• עמוד הבית
  • הנדסה
  • לראשונה בישראל: מרכז מחקר רב–תחומי לחקר המידע בבריאות יפעל במרכז האקדמי רופין

לראשונה בישראל: מרכז מחקר רב–תחומי לחקר המידע בבריאות יפעל במרכז האקדמי רופין

המרכז לחקר המידע בבריאות הוא פרי יוזמה של המרכז האקדמי רופין ובראשו תעמוד ד"ר שירלי ברלב. המרכז הרב – תחומי הוקם מתוך הבנה שהתפיסה כולה לגביי מהו מידע קליני, איך נכון להפיק אותו, ואיך ניתן לעשות בו שימוש מועיל, עוברת מהפכה.

 

מאגרי מידע עצומים
במהלך עשרים השנה האחרונות, נוצרו מאגרי מידע עצומים המכילים מידע מגוון אודות מצב בריאותם של אוכלוסיות גדולות ומגוונות. במקביל למחשובם של התיקים הרפואיים בבתי החולים ובקהילה, התפתחו הרשתות החברתיות והתפתח תחום ידע ב- Big Data המשכלל את יכולות השימוש בכמות עצומה של מידע שנאסף ממקורות ופורמטים שונים השתכללו דרכי אחסונו ועיבודו וגדלו האפשרויות והשימושים שניתן להגיע באמצעותו באיכות הטיפול הרפואי. 

למידע הרפואי הרב שמצטבר במרכזים הרפואיים יש ערך רב במחקר האפידימיולוגי, וניתן לתמוך באמצעותו  טכנולוגיות תומכות החלטה בטיפול, ומאידך מאפשר את הבנתם של התנהגויות הקשורות בבריאות וחולי של אוכלוסיות מגוונות.  

מרכז מחקר רב תחומי ברופין    
המרכז לחקר המידע בבריאות הוא פרי יוזמה של המרכז האקדמי רופין ובראשו תעמוד ד"ר שירלי ברלב. המרכז הרב – תחומי הוקם מתוך הבנה שהתפיסה כולה לגבי מהו מידע קליני, איך נכון להפיק אותו, ואיך ניתן לעשות בו שימוש מועיל, עוברת מהפכה. בקרוב, מערכות בריאות מתקדמות יעברו ביתר שאת ל"פרדיגמת הבית" – ולה יהיו השלכות משמעותיות על היחסים בין מטפלים, מטופלים ומוסדות. עיקר השינוי יהיה בתחומים של  זהותם של המטפלים, אחריותם של 'המטופלים המושכלים', והשינוי לגבי איכות החיים של המטופלים ובעיקר של החולים הכרוניים והסופניים.        
המרכז יאגד תחתיו אנשי מערכות מידע, אנשי סיעוד, כלכלה, פסיכולוגים וסוציולוגים תחת קורת גג אחת בכדי לבחון את תהליכי הפיכת מידע לידע.          החדשנות במרכז החדש נולדה מהתובנה שההתמקדות בפעולתו צריכה להיות במפגש שבין הטכנולוגיה, הפרשנות של המידע, וההתנהגות. (בניגוד למרכזים דומים בארה"ב ובאירופה הנוטים להתמקד בהיבטים הטכנולוגיים של המחשוב הקליני).

 

ד"ר שירלי בר לב: "מידע, ובעיקר מידע שאנו מפיקים כבדרך אגב, מעצם התפקוד היומיומי שלנו, אינו רק תוצר לוואי של פעילות מיחשובית, האופן שבו מידע מופק ונעשה בו שימוש מושפע מתפיסות העולם של המטפלים והמטופלים ומעצב אותם. האתגר הגדול שניצב בפנינו הוא לבחון איך הופכים מידע לידע ולמצוא כלים אופרטיביים לטייב תהליך זה".   

"המרכז החדש עתיד לבחון  שאלות כגון: איך מיידעים שונים משפיעים על תהליכי קבלת החלטות של המטפל, המטופל, המחלקה והארגון? מהן הדילמות האתיות הקשורות בניהול המידע הרפואי והנגשתו?  כיצד ניתן להנגיש את שירותי הבריאות לאוכלוסיות מיוחדות באמצעים מקוונים וכיצד מטופלים מקבלים החלטות באשר לטיפול הרפואי? כיצד ניתן להשפיע על הציבור באמצעים מקוונים, יישומונים ולומדות? ועוד".
המרכז שהוקם כבר משתף פעולה עם הנהלות הסיעוד בבתי החולים שיבא ואיכילוב, ויאתר בזמן הקרוב גורמים נוספים על מנת  להרחיב את שיתופי הפעולה הללו.