האקתון בינה מלאכותית - היי טק ברופין

סטודנטים בהנדסה התחרו בהאקתון בינה מלאכותית וזכו בפרסים מכובדים ובהתנסות מעשית בפיתוח מעבד שתשרת אותם בעבודתם בתעשייה.


בהאקתון התמודדו 60 סטודנטים עם משימה מאתגרת של פיתוח מאיץ חישוב מהיר לבינה מלאכותית. המאיץ שולב עם מעבד ה- RiscV אשר מבוסס על קוד פתוח ונמצא במוקד העניין של תעשיית ההיי-טק וקהילת המחקר. הסטודנטים נחשפו לאתגרים מעשיים שאיתם מתמודדים בתעשייה ובמחקר- שילוב בין חמרה לתוכנה, מקביליות, חלוקת עבודה בין המעבד למאיץ ואילוצים של עלות ואנרגיה.

בין נותני החסויות שנציגיהם שימשו כמנטורים לצוותים המתחרים היו החברות Western Digital, Veriest, INNOVIZ, IEEE COMPUTER SOCIETY.
הפרויקטים שהגיעו לשלושת המקומות הראשונים:
במקום הראשון - אנה בס ואלכס אברמוב, סטודנטים שנה ד' בתואר הנדסת מחשבים - הצוות פיתח מכפל מטריציות מקבילי אשר הופעל על ידי מעבד ה- RiscV. המכפל ביצע גישות עצמאיות למערכת הזיכרון לטובת קריאת הנתונים וביצוע החישוב. הצוות זכה בפרס כספי על סך 4,000 ₪
במקום השני - הילה מסטורוב וניר ברק, סטודנטים שנה א' בתואר הנדסת מחשבים – הצוות פיתח יחידת האצה חומרתית המשלבת עבודה משותפת יחד עם מעבד ה- RiscV. פתרון ההאצה הכולל היה משולב חומרה ותכנה. הצוות זכה בפרס כספי על סך 2,500 ₪.
במקום השלישי - יקיר חסיר , סטודנט שנה ב', בתואר הנדסת מחשבים – יקיר פיתח מאיץ חמרה מקבילי המבוסס על עיקרון זרימת נתונים (data flow) אשר הופעל על ידי מעבד ה- RiscV, יקיר זכה בפרס כספי על סך 1,000 ₪.
ציון לשבח – ודים נטים, סטודנט שנה ד׳, בתואר הנדסת מחשבים – על מקוריות ייחודית בפיתוח המאיץ אשר ניצל את משאבי החומרה לטובת תפוקת חישובים מואצת.

 

ההאקתון נערך לראשונה לאחר שבעשור האחרון אנו עדים למהפכה בעולם המחשוב ומעבר לאלגוריתמים מבוססי בינה מלאכותית. שינויים אלה מתרחשים עקב הפוטנציאל האדיר הטמון בטכנולוגית הבינה המלאכותית לטובת עסקים, מסחר, מדע, רפואה, בטחון, סביבה, אקלים ועוד תחומים רבים אחרים. טכנולוגיה זו מתבססת על מאגרי מידע של נתוני עתק המחייבים כוח חישוב עצום אשר לא ניתן להשיגו על ידי מחשבים קונבנציונאליים. הדבר מחייב פיתוח של מאיצים ייעודיים לביצוע מהיר ויעיל יותר של החישובים המתמטיים המורכבים הדרושים לאלגוריתמים הללו. כתוצאה משינויים אלה נוצר ביקוש גדול מאוד למהנדסים מיומנים בתחום.

פרופ' גליה צבר, נשיאת המרכז האקדמי רופין: "העולם משתנה כל הזמן ואין לנו את היכולת לצפות לאן ומה יהיו מקצועות העתיד. תפיסת ה- Welearn של רופין באה לידי מימוש בהאקתון כאשר הסטודנטים הפעילו מיומנויות של עבודה בצוות, חשיבה ומיקוד מסרים ליצירת פרזנטציה. וזו בדיוק המטרה שלנו , להעניק לסטודנטים את הכלים להצליח בחיים וחיבור לתעשייה ולקהילה הלומדת, כדי שהם יסיימו את התואר ודלתות התעשייה יפתחו בפניהם".
פרופ' פרדי גבאי, יוזם ההאקתון, הפקולטה להנדסה, ראש המעבדה לבינה מלאכותית ועיבוד מקבילי, המרכז האקדמי רופין: "המגמות הכלל עולמיות של הבינה המלאכותית מחייבים אותנו להיערך בהתאם על מנת לנצל את הפוטנציאל האדיר הטמון בטכנולוגיה זו לטובת הכלל. לאור הביקוש העצום אשר קיים היום בתחום ההי-טק, יש צורך מידי בהכשרת דור המהנדסים הבא בידע טכנולוגי מעמיק בתחום זה. מעבר להכשרה זו עולם המחשוב נדרש לשינוי מעמיק המבוסס על מאיצי ומעבד קוד פתוח כמו ה- RiscV. משימת ההאקתון פעלה ברוח שני הצרכים הללו ואני בטוח שחווית ההצלחה של הסטודנטים תתרום משמעותית להגדלת מספר הסטודנטים והבוגרים בתחום.
משה זלצברג, מנכ"ל Veriest: "כחברה מובילה בתחום תכנון רכיבים, Veriest מאמינה בצורך הלאומי לעודד יותר צעירים מבריקים ובעלי מוטיבציה להיכנס לתחום מרתק זה, שנמצא כעת בתקופת פריחה אדירה. לכן, אנחנו רואים חשיבות גדולה בקשר בין אקדמיה לתעשייה, לכבוד הוא לנו לתמוך בהאקתון זה, שחושף את הסטודנטים לאתגרים מעשיים ולעבודת צוות. ברכות לסגל מרכז האקדמי רופין ולצוותים המשתתפים והזוכים"
עמיר פרידמן, דירקטור בכיר לפיתוח עסקי והשקעות הון Western Digital: "כחברה גלובאלית מובילה בתשתיות מידע ואחסון עם מרכזי פיתוח בתפן, בכפר סבא ובעומר, ווסטרן דיגיטל רואה חשיבות רבה בשיתוף פעולה עם האקדמיה בישראל. ההאקתון במרכז האקדמי רופין, הוא צעד נוסף בפיתוח קהילת RISC-V ואימוץ החדשנות שבתחום בישראל. כל זאת על מנת לתת מענה לגידול העצום בכמויות המידע וביישומים מגוונים המתאפשרים על ידי רשתות 5G, בינה מלאכותית ומערכות אוטונומיות"
פרופ׳ אבי מנדלסון, יו"ר IEEE Computer Society Israel: "הסטודנטים והסטודנטיות כיום אינם מסתפקים בחומר הנלמד בכיתות באקדמיה ומחפשים את הדרכים ליזום, לפתח רעיונות עצמאיים ולהדגים את יכולתם במוצרים בעלי ערך בעולם העכשווי. לכן הסניף הישראלי של ה IEEE מעודד ותומך בקיום האקתונים בתחומים השונים. ההאקתון אשר נערך במרכז האקדמי רופין בהובלת פרופסור פרדי גבאי הינה דוגמא נפלאה לשימוש בהאקתונים וקידום סטודנטים וסטודנטיות והצבתה של המרכז האקדמי רופין בחזית החינוך הטכנולוגי של דור העתיד”.