הכנס העשירי של ESPAnet ישראל במרכז האקדמי רופין

גבולות מדינת הרווחה במציאות משתנה: מי בחוץ ומי בפנים? אתגרים והזדמנויות במדיניות חברתית וביישומהּ

בשבוע שעבר (14.2) נערך במרכז האקדמי רופין הכנס העשירי של ESPAnetישראל, בסימן 'גבולות מדינת הרווחה במציאות משתנה: מי בחוץ ומי בפנים ? אתגרים והזדמנויות במדיניות חברתית וביישומהּ'. את הכנס הובילה ד"ר רונית ראובן אבן זהב, מהמחלקה לעבודה סוציאלית. הכנס נפתח במליאה בה התארח ד"ר מיקאל פורסטר, חוקר בכיר מקבוצת המחקר של ה-OECD העוסקת באי שוויון, ניעות חברתית ומובילה מהלך של הטמעת הרעיון של צמיחה מכלילה.

בכנס נבחנו גבולות מדיניות הרווחה במציאות משתנה ובהשלכותיה על אוכלוסיות שונות. הדיונים שהתקיימו עסקו בנושא הסיכונים והאתגרים שיוצרת המציאות המשתנה לצד שינויים טכנולוגיים, תפיסות חדשות ויוזמות חברתיות. כמו כן הופנה זרקור לסוגיות כדוגמת מהו מקומה של האקדמיה בפיתוח מדיניות רווחה כמענה לאתגרי העתיד, לשינויים המבניים בשוק העבודה ובדפוסי ההעסקה, מהי התייחסותהּ של מערכת הרווחה ליישום המדיניות החברתית במרכז ובפריפריה הגיאוגרפית והחברתית, ובהֶקשר הישראלי הייחודי - האם המדיניות החברתית ומדיניות הרווחה בפרט, צריכה להתייחס לכלל הציבור כאל מקשה אחת או להתאים את עצמה ל'שבטים' בישראל ולגיוון התרבותי.

במהלך הכנס התקיים לראשונה מושב בהובלת ד"ר חנין אליאס מהמחלקה לעבודה סוציאלית שהוקדש למגזר הערבי, בדגש על חסמים בצריכת שירותים סוציאליים בקרב צעירות ערביות. בין המחקרים שהוצגו בלט מחקרה של ד"ר שירה פגורק –אשל שעסק בצריכת שירותים מנקודת מבטן של צעירות ערביות שנפגעו בילדות - נקודת מבט של נותני השירות וקובעי המדיניות, ומחקרה של ד"ר רג'דה אלנאבולסי, מומחית בתחום אלימות בחברה הערבית מהמחלקה לעבודה סוציאלית. בנוסף הוצג מיזם 'נור' למען קידום נערות וצעירות בחברה הערבית בישראל וקורס לצעירות ערביות שניתן בשפה הערבית בתכנית לעבודה סוציאלית בישראל.

בחלקו השני של הכנס התארח אנסמבל 'גשרים جسور' בניהולה של ראבעה מורקוס רובה והציג את מופע המחול 'פרחים סודקים בטון, יצירת מחול שעוסקת בזהויות וטריטוריה, במחיצות ובחללים הנוצרים בין אנשים בקבוצה וביכולת שלהם ליצור ביחד.

בכנס התארח פאנל מנכ"לים בחסות משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים. הפאנל עסק בסוגיות של מנהיגות וניהול בשירותים החברתיים על רקע אימוצן של גישת "הניהול הציבורי החדש", וגישת "המשילות הציבורית החדשה" במערכות הציבוריות בכלל ובשירותים החברתיים בפרט. בין דוברי המושב המכובדים היו ד"ר אביגדור קפלן, מנכ"ל משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים, עו"ד אמי פלמור, מנכ"לית משרד המשפטים, מר רענן דינור, מנכ"ל לשעבר משרד ראש הממשלה, יו"ר הוועד המנהל של המרכז האקדמי רופין ופרופ' יוסי תמיר, לשעבר מנכ"ל ג'וינט ישראל, ד"ר יקותיאל (קותי) צבע - מנהל אגף בכיר למחקר, תכנון והכשרה משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים, פרופ' הלל שמיד - פרופ' אמריטוס, בית הספר לעבודה סוציאלית ולרווחה חברתית, האוניברסיטה העברית.

מושב נוסף בחסות ביטוח לאומי שמשך תשומת לב רבה עסק בסוגיות שונות בהן הגברת הערך הביטוחי, חיזוק האיתנות הפיננסית והחברתית, מימוש ביטוח אזרח ותיק בישראל, תכנית החיסכון לכל ילד בישראל -תוצאות המדיניות הקיימת ובחינה של אפשרויות לתיקון המדיניות ומניעים וחסמים לטיפול בזקנים על פי חוק סיעוד בקרב מחפשי עבודה.

ד"ר רונית ראובן אבן זהב, יו"ר הכנס וראשת המחלקה לעבודה סוציאלית: "אנו מתבוננים על חברה מפולגת, שסועה וכאובה. כנס אספנט 2019 עסק בדרכים בהן מצטלבים גבולות חברתיים וגיאו - פוליטיים וכיצד הם משפיעים על חיי היומיום של אוכלוסיות מגוונות. כל עוד לא נעמיק בסוגיות של זהות ותרבות בחברה ולא נתמקד בשיח עם ועל קבוצות מודרות בניסיון להבין איך נראים החיים של אלו הנמצאים מחוץ לגבולות ההכרה החברתית - הפוליטית, בעלי הכוח בחברה יישארו רגועים. עלינו לחקור את הגבולות הסוציו - פוליטיים בחברה הישראלית כדי להרחיב ידע, להבין מערכות יחסים ולהרחיב רווחה אנושית".