חמש טעויות נפוצות במיתוג ערים


ערים חייבות לייחד עצמן מערים אחרות הן ברמה הלאומית והן ברמה הבינלאומית.

זאת הסיבה שאסטרטגיית 'מיתוג עירונית' מזמן כבר אינה נחלתן של ערים גדולות ומרכזיות, אלא משמשת כל עיר בגודל ובמיקום שונה  לצורך השגת הדימוי הרצוי לתושביה. קמפיין מיתוג מוצלח, מסייע לעיר בתחרות בינעירונית על כל דבר ועניין:  תושבים, עסקים, תיירים, השקעות ומקומות עבודה ועוד. מיתוג העיר יכול לשמש את העיר באיחוד בעלי העניין השונים בה סביב זהות משותפת.

    
פרופ' יוג'ין יפה, מבית הספר
לכלכלה ומנהל עסקים
, רופין

למרות הנסיונות הרבים, ישנם מעט מאד קמפיינים מוצלחים של מיתוג עירוני. במחקר שערכתי יחד עם עמיתיי רם הרשטיין ורון ברגר, זיהנו חמש טעויות קריטיות במיתוג ערים שחוזרות על עצמן באסטרטגית המיתוג העירונית שלא צלחה:

  • קוצר ראייה (Myopia): תכנון וחשיבה מזווית ראייה צרה. בהקשר מיתוג ערים, כפי הנראה, שתהליך המיתוג נעשה רק מזווית הראייה של העירייה ולא של בעלי העניין השונים. פעמים רבות קוצר ראייה זה נובע ממחסור קריטי במידע לגבי דימוי העיר מצד בעלי העניין הרבים הנמצאים במרחב המוניציפאלי כגון: תושבים, בעלי עסקים, תיירים ועוד.
  • מוטה (Misguided): פעמים רבות תהליך מיתוג עירוני נעשה אך ורק בשיתוף פקידי עירייה וזרועותיה הניהוליות, ומבקרים אחרים בשיתוף אנשי עסקים מובילים. מי שלא נוטל חלק פעיל בתהליך הם בעלי עניין חשובים לא פחות דוגמת כלל תושבי העיר, מבקרים ומועסקים אשר עובדים בעיר ואחראים לחלק גדול מפעילותה הכלכלית, סטודנטים וקהלים נוספים אחרים וכו' אשר לא נכללים בתהליך החשוב שאמור להקיף קהלים ובעלי עניין משמעותיים. כתוצאה מכך, תהליך המיתוג לא מזהה את מירב הצרכים, והמיתוג מן הסתם, ייכשל.
  • קצר טווח (Minimized): תהליך מיתוג עירוני מוצלח נמשך פרק זמן ארוך. פעמים רבות קמפיין מיתוג נכשל מפני שתהליך התכנון נעשה בזמן קצר עד להשקה, בלי לכלול בתוכו בעלי עניין רלוונטיים, ולבדוק את השפעותיו על תושבי העיר.
  • מיצוב שגוי (Mispositioned): פעמים רבות קמפיין המיתוג העירוני ממצב את העיר בצורה הרחוקה מהמאפיינים שלה. אם שוגים בהגדרת ה- DNA העירוני כפי שהוא שבא לידי ביטוי במרחב העירוני בחיי היום יום, והקמפיין מביע יותר משאלת לב מופרכת של של העומדים בראשה, תושבי העיר מרגישים שהמיתוג אינו קשור כלל לאורח חייהם ואינם משתפים פעולה עם המהלך.
  • שיווק שגוי (Mismarketed): כאשר משיקים קמפיין מיתוג עירוני, יש צורך לשווק אותו באמצעים רבים. ערים רבות משיקות את הקמפיין דרך התקשורת המקומית ומתעלמות מערוצי שיווק נוספים. ערים שהצליחו במיתוג העירוני שלהן (לדוגמא, תל-אביב וחולון) השתמשו בשלושה ערוצי שיווק שונים: רחבי העיר (ערוץ שיווק ראשי), מדיה (ערוץ שיווק משני) וערוצי תקשורת נוספים. למשל, חולון שיפרה את חזות העיר באמצעות שיפור הכניסות לעיר, עיצוב עירוני ופארקים. במקביל, מיתוג העיר כ"עיר הילדים" קודם בכל אירוע לילדים שהתקיים בעיר. בנוסף, שיווק מפה לאוזן באמצעות תושבי העיר וגורמים נוספים השלים את קמפיין המיתוג.

מה הדרך להימנע מהשגיאות האלה?

  1. זיהוי של בעיית מיצוב העיר.
  2. אימוץ אסטרטגיה ארוכת טווח של מיתוג העיר לצורך יצירת הזהות שלה.
  3. זיהוי החוזקות של העיר מהיבטים פיזיים, גיאוגרפיים, אנושיים וכו'.
  4. זיהוי קהלי היעד של המיתוג העירוני.
  5. שילוב כל בעלי העניין בתהליך המיתוג.
  6. בחירה בסיסמת מיתוג שתואמת את מאפייני העיר.
  7. תקשור המיתוג החדש באמצעות ריבוי אמצעי תקשורת.

הכותב הוא פרופ' יוג'ין יפה, מבית הספר בכלכלה ומנהל עסקים,  המרכז האקדמי רופין