להאיר את הרי החושך - על פעולות חברתיות-לאומיות למניעת אובדנות

מיליון איש מתאבדים מידי שנה בעולם, מהם יותר מ- 500 בישראל. קצת פרופורציה ישראלית, מדובר בתופעה רחבה יותר ממספר הנהרגים מתאונות דרכים שהמודעות אליהן גבוהה עשרות מונים!

ד"ר יוסי לוי-בלז, ראש המחלקה למדעי ההתנהגות, רופין

מה אנחנו יודעים על תופעה טראגית וכאובה זו? איך ניתן למנוע? כיצד ניתן לטפל באנשים הפגיעים לאובדנות כמו גם בשאירי התאבדות? מה ניתן לעשות בכדי להציל חיים? על שאלות אלו ניסה לענות כנס רופין בנושא אובדנות.

רופין, כמרכז אקדמי בעל תודעה חברתית גבוהה, רואה במאבק באובדנות כאחד התרומות החשובות שהאקדמיה יכולה להחזיר לקהילה. שני פסיכולוגים צעירים ונחושים, ד"ר יוסי לוי-בלז, ראש המחלקה למדעי ההתנהגות במרכז האקדמי רופין וד"ר סמי חמדאן, מהמחלקה למדעי ההתנהגות באקדמית תל אביב יפו, חברו יחדיו  ויזמו בפעם הרביעית, כנס מדעי שנתי בשם  "להבין בכדי למנוע". החוקר את נושא האובדנות. הקהילה שנוצרה בארבע שנות פעילותם, היא משפחתית, ייחודית וצומחת ומשתתפיה מגוייסים למען המטרה הלאומית של צמצום שיעורי ההתאבדות בישראל.


בכנס האחרון שהתקיים בקמפוס רופין בתחילת מאי 2016, נכחו יותר מ – 400 אנשי בריאות הנפש, חוקרים, אנשי חינוך וגם סטודנטים בפסיכולוגיה קלינית ובפסיכולוגיה קלינית גרונטולוגית (שהן שתי תכניות מאסטר חדשניות הפועלות ברופין). המשתתפים שמספרם גדל וןהלך מידי שנה, ביקשו להמשיך ולהעמיק את ההבנה בנושא כאוב זה ולהתגייס למניעה וטיפול באלו המצויים במצוקה נפשית.
אורח הכבוד בכנס ,2016 היה פרופ' ולדימי קארלי ממכון קרולינסקה בשטוקהולם. קארליהינו חוקר בעל שם עולמי שהציג בכנס את עיקרי תכניתו והוכיח באמצעות תוצאותיה המרשימות הפחתה ניכרת בשיעורי ההתאבדות בקרב תלמידים ברחבי אירופה.
(YAM (Youth awareness of mental health. 
בנוסף, הוצגו ממצאים מרתקים בנושא טיפול פסיכולוגי באובדנות ודרכים למניעת אובדנות באוכלוסיות שונות בישראל, כגון: בקרב חיילי צה"ל, במגזר הערבי ובקרב אימהות לאחר לידה. עוד אורח מוכר היה פרופ' יורם יובל שחשף בהרצאתו את הטפולים התרופתיים החדשניים באובדנות ואת יעילותן.
הפאנל המסכם בכנס התמקד באוכלוסיות סיכון מגוונות כגון להט"בים, אסירים, מהגרים ועוד ומומחים העוסקים בתחומים השונים הציגו את הדרכים בהם ניתן לזהות ולאתר אנשים בסיכון אובדני מאוכלוסיות אלו.


כנס "להבין כדי למנוע 2016", המרכז האקדמי רופין

סיום הכנס היווה הזדמנות חגיגית להשקת הספר "להאיר את הרי החושך", המציג תמונה מקיפה של תופעת האובדנות בקרב מתבגרים. עורכו הראשי של הספר, שגם כתב חלקים ממנו הוא ד"ר יוסי לוי בלז וכותביו המרכזיים הם פרופ' ענת ברונשטיין קלומק, ד"ר יירי גביעון, ופרופ' אלן אפטר.  
"להאיר את הרי החושך" מספק תיאור מפורט ומעמיק של המחקר המדעי העדכני, ומציג את הניסיון הרב שנצבר בשנות טיפול רבות בבני נוער אובדניים. הספר משמש כמעין מדריך, המאפשר היכרות עם נושאים כגון: דפוסי ההתנהגות, מאפיינים אישיותיים ושלל מצבים המוכרים כמנבאי אובדנות בקרב צעירים, ומציע דרכים להערכה מקיפה של הסיכון האובדני, והשיטות העדכניות שהמחקר מציע לטיפול בצעירים אובדניים.
 דגש מיוחד ניתן בספר על מדריכים מעשיים המספקים מידע ממוקד אודות דרכים לזיהוי מצוקה בקרב מתבגרים, דגשים לשיחה עם צעיר אובדני, אפשרויות להתמודדות עם הודעה אובדנית ברשת, המלצות לסיקור נכון של מקרי התאבדות בתקשורת וכן את הכלים המתוקפים ביותר למדידת עוצמת הסיכון האובדני.