אם לא נשנה כיוון, הפסקות החשמל האלה רק יתרבו

מאמר דעה: הפסקת החשמל הגדולה שחווינו בשישי האחרון עלולה להיות תצוגה מקדימה של מה שצפוי למשק החשמל הישראלי עם העלייה בתדירות גלי החום עקב החרפת משבר האקלים.
הפתרונות בידיים שלנו, עכשיו צריך רק להוציא אותם לפועל

כתבו: ד"ר עדי לוי וד"ר זהר ברנט-יצחקי

המשך לקרוא

אז איך את אוהב.ת את הכרטיס טיסה שלך לתאילנד?

כל יום בממוצע אנחנו מקבלים כ- 35,000 החלטות!! מתי לשתות קפה ואיפה, איזו פנייה לקחת בכביש ואיזו חולצה ללבוש היום. אבל יש החלטות, בעיקר כלכליות, שאנחנו חייבים להקדיש להן תשומת לב גבוהה יותר. לדוגמא: איך להתנהל בחופש? ואיך כל זה משפיע על הכיס.

המשך לקרוא

פתרון המשבר העולמי בשרשרת האספקה נמצא בבינה המלאכותית

אימוץ בינה מלאכותית בניתוח של חיזוי ביקושים, תכנון מערך ההובלות, בחירת ספקים, ניהול מלאי ועוד יביא לשינויים משמעותיים בתפעול שרשרת האספקה ויהפוך אותה לסתגלנית, זריזה וגמישה ומותאמת לתנודתיות הצפויה בשווקים בעתיד הנראה לעין. מה הם האתגרים באימוץ זה?

המשך לקרוא

מחסור מתמשך ביוד באוכלוסייה בישראל – תוצאות מחקר במסגרת התוכנית הלאומית לניטור ביולוגי

יוד הוא יסוד החיוני לבריאות האדם. האוכלוסייה בישראל סובלת ממחסור ביוד, בעיקר בשל היקפי ההתפלה הגדולים בארץ, שגורמת לסילוק היוד (כמו גם מינרלים אחרים) מהמים, ומכיוון שלא קיימת בישראל מדיניות להעשרת יוד בתזונה.

המשך לקרוא

נדיבות מעוררת השתאות. רשמים מביקור בפולין

כשמלאו שבועיים למלחמת רוסיה אוקראינה, דפקתי על דלת המכון להגירה ושילוב חברתי במרכז האקדמי רופין. "מה אתן עושות פה?" שאלתי את החוקרות במכון. "למה אתן לא במקום שבו זרם פליטים ענקי שוטף את אירופה? אתן אמורות לצפות, ללמוד, להציע עזרה". "אנחנו פה", השיבו החוקרות, "כי צריך תקציב מיוחד לנסיעה ורק נשיא המרכז יכול לאשר אותו". "אבל אני הנשיא", עניתי לאחר רגע של מחשבה. "אז תאשר". אישרתי.

המשך לקרוא

במקום לקנות דולרים יש לעודד יבוא חופשי כפתרון להתחזקות השקל

יבוא חופשי מגדיל את הביקוש למט"ח ובמקביל משפר את רווחת היצרנים והצרכנים • הראשונים זוכים לאמצעי יצור חדשים ומשוכללים יותר, מה שישפר את כושר התחרות והרווחיות שלהם, בעוד שהצרכנים זוכים לרכוש מוצרים ושירותים במחיר נמוך יותר • במובן זה הרפורמה ביבוא שהממשלה מקדמת היא צעד בכיוון הנכון.

המשך לקרוא

השאיפה לאחידות מסכנת את החוסן החברתי של המדינה

משבר הקורונה יצר מתיחות חברתית בלתי נתפשת שמלווה בדרישה לאחידות מחשבתית וחברתית מנוונת. החוסן החברתי שלנו תלוי ביכולתנו לקיים דיאלוג לא פשוט, אך עם פוטנציאל להרחיב ולהעשיר אותנו ובכך לסייע בגיבוש מדיניות נכונה להתמודדות עם המגפה.

המשך לקרוא

סנקציות כלכליות הן הפתרון לטרלול החיסונים

עלינו להבהיר למתנגדי החיסונים כי הם לא יהיו זכאים למימון ציבורי במקרה שיזדקקו לאשפוז. זכותם לבחור לא להתחסן ולבחור לשלם עבור ביטוח בריאות פרטי - יש חיסונים, הם עובדים, ואת המסים שכולנו משלמים רצוי להקצות לטובת מוצרים ושירותים ציבוריים שאינם כוללים טיפול רפואי במתנגדי החיסון.

המשך לקרוא

כ-%5 מתלמידי י"ב ממוצא אתיופי למדו 5 יחידות מתמטיקה, לעומת %21 בחינוך העברי

מחקר שבחן את נתוני משרד החינוך מצא עוד כי כרבע מהתלמידים האתיופים לא למדו כלל מתמטיקה ב–2019 — כפול מכלל התלמידים בחינוך העברי. רק 111 תלמידים ממוצא אתיופי למדו במסלול משולב של מתמטיקה ומקצוע מדעי ברמה מוגברת

המשך לקרוא

המהומות בחברה בערבית הראו שוב שהפערים החברתיים הם פצצה מתקתקת

מה שווים כל פלאי ההייטק ומכוניות היוקרה אם התעוררנו למציאות של פוגרומים בלב הערים בישראל • חבית הנפץ מתפוצצת לכולנו בפנים, כן גם בפניהם של כל אותם בעלי האמצעים הכספיים שחושבים לעצמם כי הפערים החברתיים הם בעיה של מדינות נחשלות

המשך לקרוא

פספסנו את תמרורי האזהרה: מדינת ישראל באנרכיה

מראות ההמון שלוח הרסן המכלה את זעמו בעובר אורח תמים מספרת סיפור של התפרקות, של אובדן עשתונות ושל חולשה • מראות הלינץ' המזעזעים מספרים סיפור על חברה שאבדה את חוסנה ואת מידת הרחמים והחמלה • האירועים מחייבים יצירת משוואה חדשה בין השלטון ומוסדותיו לאזרחים

המשך לקרוא

לפני שתפרוץ כאן מלחמת אזרחים - המשטרה חייבת להתעשת ולמנוע את האלימות ברחוב

קשה להאמין למראה העיניים, קשה להשלים עם מצב כה כאוטי, ועוד יותר קשה לקבל שזה לא ניתן לטיפול • למדינה יש את כל האמצעים לפעול מידית לשיתוק ההתפרעויות, יש לעשות זאת לאלתר בכל הכוח - גם אם פירוש הדבר הטלת עוצר בכל מקום שיש בו סיכוי להתפרצות

המשך לקרוא

תסמונת הבית החולה

 הקורונה הגבירה משמעותית את הזמן שאנחנו מבלים בבית, אבל על פי דו"ח ישראלי רמות זיהום האוויר בתוך המבנים בישראל מסוכנות לבריאות והנושא לא זוכה לטיפול ראוי מהגורמים האחראים לכך

המשך לקרוא

להיות בלי ולהרגיש עם - הלבשה תחתונה מקודמת באמצעות מסרי העצמה נשית

שימוש בנשים מעורטלות כמעט לחלוטין, בפרסומות להלבשה תחתונה, הוא דבר נדוש • אבל הפרסומת הנוכחית הצליחה לחצות קווים בכל האמור בתפיסת הנשים את עצמן, תפיסה שנטווית בזהירות רבה ועל פני זמן ארוך תוך ניסיון לשנות דימויים והגדרות שהוטמעו במהלך שנים רבות

המשך לקרוא

מקרה מבחן: למה להתעקש על שינויים כשהמציאות כל כך מאתגרת

 מנהלות ומנהלים רבים עורכים שינויים מורכבים רק בשם "הניעור" וה"ריענון", אך המציאות עצמה כבר מזמנת לנו אינספור אתגרים וטלטלות • מחקר חדש מעלה כי ככל שמנהלים השכילו לפשט תוכניות מורכבות, כך עלתה במובהק הצלחתם העסקית

המשך לקרוא

חיסון לקורונה הכלכלית: שמיטת חובות

שנת 2021 מביאה אתה בשורה בנוגע לחיסון למגפת הקורונה. מדובר בחיסון לפן הרפואי אך מה בנוגע לחיסון לקורונה הכלכלית? ההשלכות הרפואיות של המגפה ניתנות לניטור מיידי באמצעות מעקב אחר מספר החולים קשה ואחר מספר המתים, ואנו מקווים שהחיסון יוכל לצמצם את המגפה. ככל הנראה הקורונה לא תיעלם אלא תהפוך למחלה שנצטרך לחיות אתה.

המשך לקרוא

העולם מורכב? הפתרון פשוט

"חברות שפעלו לפי דוקטרינת כללים פשוטים השיגו ביצועים עסקיים טובים יותר. לא מספיק להגיד למנהלים ללמוד מסיפורי הצלחה וכישלון – על מנת למנף את הלמידה יש לתרגם אותה לכללים שמספקים הכוונה ברורה" (ד"ר יואל אסרף).

המשך לקרוא

"שעת נעילה" טועה: נשים היו קריטיות במלחמת יום כיפור


מדוע הציבור אינו מודע לתרומתן של האחיות-נשים למאמץ המלחמתי? אולי כי לרוב הן מסתפקות בחיוך המטופל, במילה טובה ובמקרה הטוב באות המלחמה הנשלח אליהן בדואר בתום המערכה • התגייסות המדיה להעלאת התודעה לפועלן של הנשים בעבר, ואפילו בהווה, חיונית מאוד

המשך לקרוא

העלייה הנדרשת בהשקעה בשוק התקשורת

השנה הקרובה תהיה מאתגרת: הגרעון האמיר ואיתו הצורך להגדיל את הכנסות הממשלה ולהקטין הוצאות • ביחס לשוק התקשורת, התגובה האוטומטית עלולה להיות המשך גביית מאות מליוני שקלים מהחברות בענף • אני מציע לנקוט בפעולה הפוכה, להשתתף עם החברות בפיתוח תשתיות מתקדמות.

המשך לקרוא

אסטרונאוט נופל לתוך חור שחור. לאן הוא מגיע?

זה שנים מטרידה את הפיזיקאים השאלה כיצד ייתכן שבתוך חורים שחורים יש מקום שבו חוקי הפיזיקה מפסיקים לעבוד. מחקר חדש מבסס את רעיון "הצנזורה הקוסמית": לפיו בחורים שחורים יש גבול לא עביר שמונע כלל את האפשרות להגיע לאזורים אלה, ולכן השאלה לא רלוונטית.

המשך לקרוא

מה גורם לאדם מוסרי לחצות את הגבול?

משבר הקורונה מהווה מקור ללחצים רבים - אובדן מקורות פרנסה, קשיים כלכליים, בידוד חברתי, אי-ודאות וחוסר שליטה במרבית תחומי חיינו • תנאים אלה מהווים כר פורה לתופעות של פשיעה וגניבות "קטנות".

המשך לקרוא

השלכות המשבר על עתיד ההוראה יהיו מרחיקות לכת

בניגוד לאיטיות המשוועת של חדירת ההוראה מרחוק למערכת החינוך - בימים אלה עוברת המערכת מהפכה, שנכפתה עליה מכורח הנסיבות • אנשי הוראה בעולם, כולל המקובעים, נאלצו ונאלצים תוך ימים לקפוץ למסלול החדש ולהעביר את זירות הלמידה למרחב הווירטואלי.

המשך לקרוא

האם הגיע סוף עידן הקניונים?

הקניונים נפתחו לפני מספר ימים, אחרי כמעט חודשיים במהלכם מרבית החנויות שלהם עמדו סגורות. גם עתה, כשבוע אחרי פתיחתם, תנועת הלקוחות בהם דלילה והפדיונות בהם נמוכים בהשוואה למרכזים המסחריים הפתוחים.

המשך לקרוא

האם תם עידן הגלובליזציה בעקבות מגפת הקורונה?

מאת: ד"ר יואל אסרף, ראש ההתמחות בשיווק ועסקים בינלאומיים MBA

הגלובליזציה היא אחת מהתופעות המשמעותיות ביותר במאה השנים האחרונות. לראייה, משקל היצוא והיבוא בתל"ג העולמי בשנת 1950 היה כ-20% ולעומת זאת כיום הם מהווים כבר כ-60%. לאחרונה אנו עדים לקולות המספידים את הגלובליזציה בשל מגפת הקורונה. אבל, יש להביא בחשבון שדווקא ההיפך עשוי לקרות. ייתכן והמשבר הגלובלי דווקא יחייב שיתוף פעולה ואפילו יעלה את המודעות לכך, ששיתוף פעולה גלובלי הוא נחוץ ואפשרי יותר מאי פעם לעסקים גדולים וקטנים.

המשך לקרוא

דרושה תוכנית כלכלית לייצוב המשק

מאת: ד"ר אריק שרמן - המחלקה לכלכלה ומנהל

גם היום כמו ב 1985 ממשלת ישראל תצטרך לקבל החלטות קשות לאחר הבחירות • פיתוח תשתיות לאומיות, שיפור פריון העבודה, צמצום הפערים במדינה, שמירה על איכות הסביבה והכרה בחשיבות האושר הלאומי - הם צעדים בסיסיים שכל ממשלה תצטרך לתת עליהם את הדעת.

המשך לקרוא

אז זה רציני? - האם מידע רפואי אישי יגרום לנו להתקשר לרופא או ללכת להבדק?

יותר ויותר, המציאות מתווכת לנו באמצעות טכנולוגיות מידע, יישומונים, וגאדג'טים לניטור עצמי. באמצעות הגליון הרפואי הממוחשב, מטופלים יכולים לצפות, לעיתים אף לפני הרופא המטפל, בתוצאות הבדיקות שלהם. כעת, ביכולתם של המטופלים לעקוב אחר מצבם הבריאותי, להעריכו ולהחליט כיצד לפעול.

המשך לקרוא

נשכחו בצידי אוטוסטרדת המידע: מיצוי זכויות מקוון בעידן הזקנה הפעילה


במחקר שנערך במרכז לחקר המידע והבריאות במרכז האקדמי רופין, זוהו חסמים קוגניטיביים ורגשיים המונעים מבני הגיל השלישי לממש את זכויותיהם בצורה מקוונת, ונשאלת השאלה כיצד ניתן להנגיש באופן יעיל את השירותים הדיגיטליים.

המשך לקרוא