לשנות את העולם בגל אחד כל פעם

אינה ברוורמן, יזמית ושותפה במיזם האנרגיה "אקו ווייב" סיפרה בכנס TEDX Ruppin על תחנת הכוח הראשונה המונעת בכח הגלים, שחנכה לאחרונה בגיברלטר, ועל הקשר בין תשוקה לאנרגיה.

התשוקה של אינה ברוורמן למציאת אנרגיה חלופית קשורה בטראומת ילדות שעברה. היא נולדה באוקראינה וכילדה קטנה הייתה על סף מוות עקב סיבוכים בריאותיים שהתפתחו בגופה כתוצאה מהדליפה שהתרחשה בכור בצ'רנוביל בשנות ה-80. התשוקה לחפש אחרי אנרגיה בטוחה לשימוש האנושות הובילה אותה, בסופו של דבר, להקמת מיזם האנרגי החליפית מגלי הים אקו ווייב (Eco Wave).

ברוורמן, בוגרת תואר ראשון באנגלית ובמדעי המדינה  חלמה בתום לימודיה להצטרף לזירה הפוליטית בישראל ולהשפיע על אופייה. מהר מאוד הבינה שלא תמצא עבודה בתחום. בעיסוקה כמתרגמת בחברה לאנרגיה חליפית, שעיקר פעילותה בתחום של הפקת אנרגיה מגלי הים. היא נחשפה לנושא ונדלקה. "העבודה בחברה לא הייתה משהו. אבל, יצאתי מהחברה עם שתי תובנות שהובילו אותי למקום שאני נמצאת בו כיום. גיליתי שהאנרגיה המופקת מגלי ים יכולה להיות יותר מפי שניים מכל כמות החשמל שנמצאת בשימוש היום. וחשוב מזה, גיליתי את הטרנד העולמי בנושא, בו מתחרות חברות רבות המשקיעות במחקר ופיתוח בתחום של ייצור אנרגיה מגלי ים ללא היכולת להקים מיזם מסחרי". עם שתי התובנות האלה, החלה ברוורמן להשקיע בלימוד ומחקר של התחום.

<

פריצת הדרך של ברוורמן אירעה בשיחה אקראית במסיבת בריכה  - לדברי אינה "מסיבת בריכה היא המקום הטוב ביותר ליצירת מיזמים חדשים, שם פגשה את היזם הקנדי דוד לב, שחלק עימה באותה הזדמנות את התשוקה שלו לייצור אנרגיה מגלי הים. הם התחברו והקימו יחד את המיזם Eco Wave. מהר מאוד התחוור להם שהתשוקה העזה של שניהם לתחום אינה מספיקה והם צריכים מהנדסים ואנשי מקצוע שיישמו את הרעיונות באופן מדעי ומעשי. עם חזרתה של ברוורמן לאוקראינה, שם בחרה מהנדסים למיזם, נסגר המעגל עבורה. את הבחירה במהנדסים המתאימים עשתה באמצעות תחרות, אליה ניגשו יותר מ- 300 מועמדים.


לאחר שבנו את האבטיפוס הראשון, הם ניסו אותו בחצי האי קרים באוקראינה והוא עבד בהצלחה. בשלב הבא הועתקה פעילות החברה לישראל –והניסויים התבצעו בנמל יפו מתוך רצון לבנות את תחנת הכוח הראשונה של החברה  - בישראל. במקביל, ולאחר שקיבלו ממצאים מעודדים מפעילותו של האבטיפוס הראשון, החלו השניים במאמצי השיווק של המיזם בעולם. נכון להיום, הם סגרו עסקאות לבניית תחנות ליצור חשמל מגלי הים במכסיקו, סין, קפריסין ובריטניה. בחודש מאי 2016 חנכה ברוורמן, יחד עם ראש ממשלת גיברלטר את תחנת הכוח הראשונה של החברה. "הסיבה שבחרנו בגיברלטר היא כי היא דומה מאוד בבידוד שלה לישראל ובצורך שלה לייצר אנרגיה חלופית עקב התנאים הגיאופוליטיים באזור", הסבירה ברוורמן.

"יש לי שני מסרים חשובים בהם אני רוצה לשתף אתכם. האחד הוא החשיבות הקריטית בצורך למציאת אנרגיה חלופית לא מזהמת להמשך קיומה של האנושות. והשני, הוא להאמין בחלומות ובתשוקות שלכם. גם אם אין לכם את הכלים לכאורה לבצע אותם, חפשו את הדרך לממש אותם. בסופו של דבר, התשוקה היא האנרגיה החליפית בעלת הפוטנציאל הגדול ביותר בעולם".