• עמוד הבית
  • ים
  • סיור חופים בפורטוגל –MA בניהול משאבי ים (ספטמבר 2022)

סיור חופים בפורטוגל –MA בניהול משאבי ים (ספטמבר 2022)

נפל בחלקי הכבוד והעונג להשתתף בסיור לימודי, בחופי פורטוגל, יחד עם חבורה מרתקת ידענית ולא צעירה במיוחד, של 24 סטודנטים, בוגרים ומלוים בתוכנית לימודי התואר השני בניהול משאבי ים של המרכז האקדמי רופין.

יומן מסע מאת: קובי יפרח

 אם תשאלו את פרופ' דב צביאלי - דיקן הפקולטה למדעי הים שבמכמורת וראש תכנית המאסטר, שהוא מומחה לתהליכים חופיים וחוקר מוביל בישראל למה דווקא סיור לימודי בפורטוגל? הוא יענה לכם שפורטוגל היא מדינה שבה אורך החופים הוא פי עשרה מאורכם בישראל (1,900 ק"מ!) ושאת רזי ניהול הים והחוף לומדים מהטובים ביותר בתחומם -הלא הם הפורטוגלים. זו הסיבה שפרופ' צביאלי יזם, תכנן והוביל מסע חוויתי-אקדמי למשתתפי התואר הייחודי שנלמד בישראל בלעדית בפקולטה למדעי הים ברופין.

כך מצאתי את עצמי, מסייר 8 ימים, עם חבורה סקרנית ועליזה של אוהבי ים וסביבה. חלקם עוסק ביום יום, בהבטים שונים של המרחב הימי בישראל, בתפקידים שכלל לא ידעתי על קיומם, כמו אלון צור המופקד על בנייתו של מתקן ההתפלה שורק ב', שעתיד להבנות מצפון לפלמחים ויהיה הגדול ביותר מסוגו בעולם, או אשר מנור שמופקד על תחום רישויי כלי שייט קטנים בישראל. האם ידעתם שיש חברה ממשלתית בישראל שמטפלת בהגנת מצוקי החוף המתמוטטים? אני שמעתי על כך לראשונה מפיו של תומר יאסו הסמנכ"ל, כמו גם את העובדה הבסיסית, ששטחה של מדינת ישראל-ים כפול משטחה של מדינת ישראל.
אז הלכנו ללמוד איך המקצוענים מתמודדים עם ניהול החופים לא בים התיכון אלא באוקיינוס האטלנטי.


ליסבון

גשם טורדני קיבל את פנינו בשדה התעופה של ליסבון, ושיבש קצת את תכנית הסיורים בעיר. אך אל דאגה. האוטובוס הסיע אותנו ל“פארק האומות” בצידה המזרחי של העיר למתחם אקספו (שווה ביקור בפני עצמו), שם נמצא ה“אושינריום של ליסבון”, שהינו האקווריום הימי הגדול ביותר באירופה. אטרקציה חובה מרהיבה, ולא רק לילדים, הכוללת כ- 450זנים ימיים של פינגווינים, סוסוני ים, מדוזות, כרישים, שחפים כולל מינים נדירים ומרהיבים יותר. חגיגה ססגונית שמתפוצצת לך בעיניים.
הגשם גרם לנו להמשיך למוזיאון הימי Museum de Marinha‬, שסיפר לנו על קצה המזלג, את ההיסטוריה של מעצמת הים הזו שהפכה אותה לאימפריה של ממש. ממסעותיו של ואסקו דה גאמה ועד לכלי שיט מופלאים שנבנו לא על ידי יורדי ים אמיתיים שהמציאו את המפרש והאצטרולב (מכשיר ניווט ימי).

 סוס ים או אצה (באושינריום של  ליסבון)סוס ים או אצה (באושינריום של ליסבון)

תכנון חופי – עסק למקצוענים – ב LNEC

אם חופי ישראל נמצאים בשולי 'ליגת האמבטיה הים תיכונית', החופים האטלנטיים של פורטוגל, שייכים ללא ספק לליגת האלופות.
האוקיאנוס האטלנטי מכה בעוצמות אדירות בחופים הארוכים של פורטוגל וגליו העצומים, מספקים אתגר לא קטן למאות המהנדסים שעובדים במכון הלאומי להנדסה אזרחית (LNEC) בו ביקרנו.
הפורטוגלים בנו מעבדה ענקית שמדמה ביחס של 1:65 את פעילות הגלים באוקיינוס ובאזור החוף. הם השקיעו בזה הון, על מנת להבין איך לבנות שוברי גלים ענקיים שגובהם עשרות מטרים מעל פני קרקעית הים וכיום הם עורכים ניסויים בינלאומיים לכל דורש.

מכון  LNEC בליסבון - מעבדת 'הנדסה ימית' לאומית להדמיית גליםמכון LNEC בליסבון - מעבדת 'הנדסה ימית' לאומית להדמיית גלים

אריסיירה, פניש ופפואה וסיפור המאבק הנצחי של הים ביבשה

אחרי המודלים הפיזיים שהוצגו במכון, נסענו צפונה אל חופי אריסיירה הרחבים, אל חוף צ'ימה, ופפואה המרהיבים, ואל חופי חצי האי פניש Peniche , שצד אחד של חופיו מארח את אליפות העולם בגלישת גלים בזכות החוף החולי הרחב והמשופע שמיצר גלים ארוכים וגבוהים, ומצידו השני וצפונה נמצא אחד מפרקי השעשועים הגאולוגים המרתקים ביותר שאפשר לבקש לראות.
אי אפשר להבין את המשמעות של המאבק האינסופי בין הים ליבשה, בלי לראות בעיניים את תצורות האבן והחול הפיסוליות שמזדקרות לגובה 20-30 מטר מעל פני הים.
סיור בעיירות גלישת הגלים המנומנמות לאורך החופים (עונת הגלישה תחל בחורף), ממחיש את הכבוד שנותנים כאן לחופים. רצועת הים נחשבת לשמורת טבע מוגנת ובאחריות מפעילי החוף. הכול נקי ומצוחצח, כולל פרטים קטנים כמו, מתקן למאפרות חוף שננעצות בחול לאיסוף בדלי הסיגריות, ומוחזרות למקומן בסדר מופתי לאחר השימוש.

חופי צימה ופפואה – פארק פסלים גאולוגיחופי צימה ופפואה – פארק פסלים גאולוגי            מאפרות חוף בחופי פנישמאפרות חוף בחופי פניש         חופי ארייסיירהחופי ארייסיירה

נאזרה - מקדש הגלישה העולמי

ביקור בעיירה המפורסמת נאזרה – לוקח אותנו לעיירת דייגים קטנה שבה נמדדים מידי שנה גלי החוף הגבוהים ביותר בעולם. אם נצרת מקודשת לנוצרים נאזרה Nazare, הקרויה על שמה, היא המקדש העולמי לגולשים.
חוף זהוב ועצום ממדים נחצה על ידי מצוק ה"סיטיו" הענק ( 320 מ'), מותיר אותך פעור פה למול הנוף שמתחת.
מצידו הדרומי של המצוק האימתני, עיירת דייגים שהתפתחה לעיירת נופש עם חוף ים שכל תל אביב נכנסת בו בקלות, ומצדו השני של המצוק, חוף שמנקז לתוכו את הגלים הגבוהים והעוצמתיים בעולם.
קניון תת-ימי אדיר ממול החוף, הוא האחראי ליצירת גלי ענק, שיכולים להגיע לגובה של כ-30 מ'.
גולשי גלים אמיצים נוהרים לכאן לחגיגת אדרנלין חורפית מידי שנה בין אוקטובר למרץ, ואילו האקסטרימסטים המקצוענים מביניהם משתתפים בתחרות גלישה שנקראת : "Nazaré Big Wave Tow Surfing Challenge RECAP” – אתגר גלי הענק של נאזרה, במטרה לשבור שיא ברכיבה על הגל הגבוה ביותר. זה בהחלט מטורף, מסוכן...ומהפנט.
השיאן העולמי שהצליח לגלוש על גל מפלצת כזה ולהישאר בחיים הוא סבסטיאן סטודטנר הגרמני - שבאוקטובר 2020 גלש על גל של 26.21 מ' לפי המדידות הרשמיות שנערכות אחרי כל סבב כזה.
כמובן שיש כאלו שלא שורדים את העוצמות המטורפות האלו וכמה מהגלשנים וגולשיהם שנכנסו לפנתיאון, ממוקמים במוזיאון על המצוק הפונה לים, עם המגדלור האדום והמפורסם בקצה המצוק שממנו מצלמים את כל הסרטים המרהיבים האלו. נרשמה התרגשות מיוחדת אצל נציגי אגף הגולשים בקבוצה שלנו - ניר, שהוא מנהל קמפוס מכמורת ושחר הסטודנטית למדעי הים, כל היתר, כך נראה, הסתפקו בהנאה מהנוף המרהיב של אחד מהחופים היפים ביותר בעולם ובגלישה.... בניידים לפי שעה.

המגדלור המפורסם בנזארה - גלי ענק של 30 מהמגדלור המפורסם בנזארה - גלי ענק של 30 מ           החוף הצפוני- מקדש עולמי לגולשיםהחוף הצפוני- מקדש עולמי לגולשים           העיירה נאזרההעיירה נאזרה

הביקור באביירו – Aveiro
מחופי פניש, שמנו את פעמינו ליום אקדמי באוניברסיטת Aveiro. אביירו היא עיר אוניברסיטאית יפייפיה. מעבר לנוף התעלות הוונציאני הנשקף מכל מקום בעיר, בפקולטה להנדסה אזרחית, מוקדש מקום של כבוד למחקר ולימוד יסודי של פתרונות הנדסיים להגנה ושיקום של חופים.
המפגש האקדמי והאירוח הלבבי כלל בחלקו הראשון סדרת הרצאות אקדמיות מרתקות שהתמקדו בהתמודדות המקומית של אביירו עם התופעה של סחיפת חופים ונסיגת קו החוף. כתוצאה מסכירת הנהרות הנמצאים מצפון לאביירו ירידה דרמטית בכמות החול המוזרמת לאטלנטי.
פרופסור קארלוס קוואלו סגן הרקטור בפקולטה להנדסה אזרחית, הוביל אותנו לסיור מרתק לאורך חופי אביירו. הצוות הישראלי בראשות פרופ' צביאלי והסטודנטים גיא ותומר הציגו מצדם את הבעיות החופיות שעמהן ישראל מתמודדת כיום. נותר לנו רק לאחל ולקוות שמדינתנו הקטנה והצפופה, תשכיל לשפר ולנהל טוב יותר את חופיה למען הדורות הבאים.

תעלות וונציאניות בעיר אוביירו תעלות וונציאניות בעיר אוביירו           אוניברסיטת Oviero אוניברסיטת Oviero

אופורטיוניסט בפורטו

אם לא ידעתם, הביטוי אופורטיוניזם, נולד בתקופת האימפריה הפורטוגזית, בנמל פורטו! ככה היו מכנים יורדי ים ונוסעים, שלא הייתה להם תכנית מסע מסודרת, והם הפליגו בספינות המפרש שלהם על פי כיוון הרוח שהייתה באותו רגע, ולכן נקראו "אופורטוניסטים".
מאז ועד היום, סירות המפרש שודרגו והתלות ברוח נעלמה, אך האוירה התוססת והשמחה ברחובות העיר, נותרה על כנה. המטפורה של ללכת בעקבות הרוח - מתקיימת גם היום ברחובותיה הצרים והתלולים של העיר שנשפכים לנהר הדואורו (Douro) מרובה הגשרים. פורטו היא עיר מסבירת פנים של הזדמנויות ואנשים חמים שמארחים אותך בפשטות ישירות אנושית כובשת לב, הרחק מהסנוביזם האירופי הידוע.

העיר עוגנת סביב נמל גדול מאוד. זה היה יומנו האחרון בפורטוגל המרתקת. ניצלנו את היוםבללכת לאיבוד בסמטאות וברחובות משובצי האז'ולאז'ו (אריחי הקרמיקה הפורטוגליים), להנות מאדריכלות נהדרת, וכמובן להנות מארוחת דגים על בקבוק יין פורט משובח שהוא מהמפורסמים בעולם. המוזיאון כאן הם האנשים עצמם בין ובתוך הסמטאות והנמל. פסיפס אנושי צבעוני ומרתק.

נהר הדואורו Deuro  החוצה את העיר פורטונהר הדואורו Deuro החוצה את העיר פורטו          

אז מה למדנו?
- שכל רצועת החוף מספרת את המאבק המופלא של מאבק נצחי בין הים ליבשה.
- שניהול חופים הוא עסק למקצוענים. במיוחד כשהחוף במדינת ישראל הוא כה קטן וצפוף.
- שאת הים, חופיו, משאביו ואתגריו צריך לחקור הרבה יותר, במטרה להבין כיצד לנהל אותו באחריות ורגישות סביבתית. זה מקור החיים של כולנו, , פורטוגל – חגיגה קולינארית מהמעלה הראשונה וזו שמורת הטבע הכי הגדולה בארץ ובעולם, שחובה עלינו לכבד, לשמור ולהעביר לדורות הבאים.
- שהרבה יותר מהנה, ללמוד את כל זה בסיור חוויתי שמשלב לצד האקדמיה, גם 'אופורטיוניזם' לשמו על כוס של פורט וביקור באתרים נוספים, שלא נכנסו לכתבה מפאת קוצר היריעה.
באנו. היינו. לא גלשנו ..... ובכל זאת ניצחנו.

פורטוגל – חגיגה קולינארית מהמעלה הראשונהפורטוגל – חגיגה קולינארית מהמעלה הראשונה


היה סיור מופלא, מעמיק ומהנה.
להתראות בשנה הבאה.

 

MA בניהול משאבי ים
הפקולטה למדעי הים
המרכז האקדמי רופין

 

רוצים לקרוא עוד אודות המאסטר בניהול משאבי ים - לחצו כאן >> https://bit.ly/3e8Uag2