הבלוף הגדול של ההנחות במס לערי פיתוח

מדינת ישראל משלמת 2 מיליארד שקל לקידום הפריפריה בכל שנה, אז למה זה לא ממש מתקדם? הגיע הזמן לשנות את הפרדיגמה.

 

מאת: מר מאיר שטרית, ראש התוכנית למנהיגות, אסטרטגיה וניהול בכיר בתוכנית MBA

המדינה משלמת כל שנה כ-2 מיליארד שקל בצורה של הנחות במס הכנסה לתושבי ערי פיתוח ולאזורי פריפריה, לכאורה כדי לסייע לישובים אלה למשוך אליהם תושבים "חזקים", דהיינו ממעמד גבוה יותר.

אבל מי נהנה באמת? בטח לא הציבור. למעשה נוצר מצב שבו רוב הכסף הזה הולך לקבוצה קטנה של תושבים, בעוד שרוב האוכלוסייה בישובים אלה לא מקבלת אפילו שקל אחד הנחה. הסיבה פשוטה מאוד - בבדיקת של הכנסות התושבים ברוב המקומות הללו מסתבר כי כ-60% מהתושבים בישובים אלה לא זכאים לשום הנחה כי ההכנסות שלהם אפילו לא מגיעות לסף המס וגם אלה שמגיעים ועוברים אותו בסכומים לא גדולים - ההנחות שלהם מזעריות.
הנהנים העיקרים הם העובדים הבכירים בעיריות, מנהלי המפעלים ובעליהם אשר רשומים כתושבים במקומות אלה (למרות שלפעמים אינם גרים שם) וזוכים להנחות מס הכנסה בין 25%-5% על פי ההנחה הקבועה לישוב.

לצערי כבר ראינו שבישובים שבהם יש הנחת מס גדולה של כ-25% יש משפחות שבאות לגור שם כדי ליהנות מההנחה, אבל כאשר הילדים מגיעים לכיתה א' הם עוזבים את היישוב כי הם רוצים להבטיח חינוך איכותי לילדיהם.

אם באמת רוצים לסייע, יש לפעול בגישה שונה לחלוטין
זוהי הזדמנות פז לממשלה לשנות בעליל את מצבם של ערי הפיתוח ולהפוך אותן למוקד משיכה לאוכלוסיות חזקות יותר. איך עושים את זה? משקיעים בחינוך!

אני מאמין כי יש לשבור את מעגל המצוקה דרך החוליה של החינוך, כי אז אנו מטפחים דור חדש של תלמידים בעלי השכלה טובה והישגים טובים ולכן גם אפשר להקים בישובים אלה מפעלי הייטק ומפעלים מתוחכמים אשר יבואו בשמחה לשם כי יהיו להם עובדים מקומיים מתאימים וזה יחולל שינוי מהותי.
מניסיוני כראש עיריית יבנה, הסיבה המרכזית שהביאה לשינוי הגדול ולהתפתחותה של יבנה הייתה ההשקעה העצומה שלנו במערכת החינוך והפעלת תוכנית הוראה יחידנית בכל היישוב. וזאת למרות שיבנה לא נהנתה מעולם מהטבות מס לתושבים.

אם באמת רוצים לסייע לאזורי פיתוח, יש לפעול בגישה שונה לחלוטין כמו לבטל את הנחות המס ולהעביר את הכסף - כ-2.5 מיליארד שקל לשנה להפעלת יום חינוך ארוך בבתי הספר בכל הישובים הללו, על פי החוק שהעברתי בכנסת "יום חינוך ארוך", דהיינו התלמידים יהיו במערכת החינוך משעה 08:00 עד השעה 17:00 ויקבלו בבית הספר גם חינוך פורמלי וגם את החינוך הלא פורמלי.

זה יכלול העשרה חוגית, מדעית, אומנותית, ספורטיבית ועוד, כולל ארוחת צהריים. כך ההורים יהיו משוחררים שניהם לעבוד, ולהגדיל את הכנסת המשפחה (אם ירצו בכך), יהיו פטורים מהסעות הילדים לחוגים שונים ומתשלום עבור חוגים אלה. והכי חשוב? כל התושבים ייהנו משינוי כזה, בניגוד למצב הקיים כיום.

בדרך זו מקומות אלה יהיו מוקד משיכה למשפחות רבות שרוצות מערכת חינוך טובה לילדיהם ושאותה יוכלו לקבל בקלות, ואז גם תושג המטרה - למשוך אוכלוסייה טובה. קרקעות זולות, דירות זולות והנחות לא מהוות אפקט צמיחה לישובים אלה, אבל מערכת חינוך מעולה תהיה אבן שואבת לאוכלוסיות טובות.

את כל זאת ניתן להשיג באותו תקציב שכיום מחולק לחזקים בלבד, בעוד שרוב תושבי הפריפריה נשארים במצבם.

פורסם ב'גלובס' ב 27.9.2021 לקריאת המאמר המלא לחצו כאן