על לימודי מדעי המחשב - מה נדרש כדי להיות מתכנת

מה נדרש על מנת להיות מתכנת? האם לימודי מדעי המחשב מספיקים לכניסה לעולם ההייטק או שמא צריך ללמוד דברים נוספים? אלו שאלות המעסיקות סטודנטים ואנחנו כאן כדי לעשות סדר.


על לימודי מדעי המחשב
או: מה נדרש כדי להיות מתכנת?
על עבודת המתכנתים בהייטק ניישן (=''אומת ההיי-טק'') שמענו לא מעט. מצד אחד נחשפו בפנינו החיים הנוצצים וקרצו לנו התנאים המפנקים בחברות ההיי-טק, שמענו סיפורים על אלו שהתחילו סטארט-אפ עם מלא מוטיבציה ו... ''עשו את האקזיט של החיים'' בגיל צעיר מאד. מנגד, התוודענו לשעות העבודה האינטנסיביות ולעבודה המאומצת. אז לפני הבחירה במקצוע ובתחום לימודי המחשב, ריכזנו עבורכם מידע חשוב על תכנית לימודי המחשב והמידע המוצעת ברופין ועל אפשרויות התעסוקה עם סיום התואר בדגש על התעסוקה כמתכנתים.

האם כדאי ללמוד את תחום מדעי המחשב?
ביולי 2017 פורסמה ב-דה-מרקר כתבה תחת הכותרת: ''רוצים להתקדם בחיים? הכי כדאי ללמוד מדעי המחשב''. בכתבה, הוצגו נתונים של הכלכלן הראשי במשרד האוצר המתארים סיכויי הצלחה כלכלית של מי שלמד לימודי מתמטיקה מוגברים בתחומי מדעי המחשב, הנדסה, סטטיסטיקה, מתמטיקה ופיזיקה. סיכוי הצלחה במגמת עלייה מתמדת בהלימה עם רמת ההשכלה (בוגר מערכת השכלה גבוהה לעומת מי שסיים 12 שנות לימוד בלבד) וכך גם המוביליות הסוציו-אקונומית בטיפוס מהחמישון התחתון – לחמישון העליון.

מה לומדים בתואר ראשון במדעי המחשב והמידע?
ברופין, לומדים תיאוריות ומודלים של חישוב, ארכיטקטורת מחשבים, מערכות הפעלה והערכת ביצועים לצד נושאים חדשניים כמו מערכות ענן, מערכות לעיבוד וניתוח נתוני עתק (ביג-דאטה), אפליקציות מבוססות סלולר, רשתות חברתיות למגוון שימושים, AI (אינטליגנציה מלאכותית), הבנת שפה טבעית ולמידה ממוחשבת.
במסלול לתואר ראשון במדעי המחשב ברופין, תרכשו את הכישורים הנדרשים להשתלבות בשוק העבודה העכשווי והעתידי. אלו יאפשרו לכם להשתלב בתפקידים כמו פיתוח אפליקציות, רשתות חברתיות או תפקידי ניתוח נתונים – Data Analysis. תרכשו מיומנויות וכלים שיסייעו לקדם את הקריירה גם באמצעות לימוד עצמי בהמשך, לפי המגמות המתעדכנות ומשתנות בתחום. תתנסו בעבודת צוות ותלמדו לפתח חשיבה ביקורתית שתקדם אתכם בפתרון בעיות מורכבות, העמקת היצירתיות והיזמות, מיקוד מסרים ותקשורת אפקטיבית.

עוד על תכנית הלימודים:
בשנה הראשונה המיקוד יהיה במקצועות המתמטיקה, הסתברות וסטטיסטיקה, תכנות ואלגוריתמיקה לצד מיומנויות המתאימות לעולמות התעסוקה בתחום (כמו העברת מסר וחשיבה יזמית).
בשנה השניה ללימודים תבחרו תחום התמחות מבין שתי האפשרויות המוצעות: (1) מדעי נתוני העתק – Big Data Science (2) אפליקציות ורשתות חברתיות.
בשנה השלישית, תמשיכו ללמוד קורסי התמחות לצד פרויקט גמר יישומי. תבחרו מקבץ עסקי מתוך שלושת המקבצים בתכנית: (1) ביואינפורמטיקה (2) שיווק דיגיטלי (3) תחבורה וערים חכמות.
>> למידע נוסף על תוכנית הלימודים לתואר ראשון במדעי המחשב

מה זה אומר ''להיות מתכנת''?
בשוק העבודה, ''להיות מתכנת'' אין משמעו תפקיד אחד אלא, המשרות המוצעות מגוונות. הן בהיקף המשרה, בתחום העיסוק ובחברה בה משתלבים. ההשתלבות תלויה בשלב המקצועי בו נמצא המתכנת - או במילים אחרות אם הוא מתכנת מתחיל או מתכנת מנוסה. לכל שלב יתרונות משלו וכדי להימנע מתסכול במציאת עבודה עם היציאה לשוק, כדאי לתכנן את מסלול הקריירה.

איך תדעו כיצד לתכנן את מסלול הקריירה?
בוגרי מדעי המחשב מרופין, יקבלו ליווי וסיוע של המכללה במציאת עבודה. היחידה ללימודי חוץ וניהול הקריירה, תסייע בהכנת הסטודנטים לקראת היציאה לעולם התעסוקה בשלבים הראשונים של תכנון הקריירה. היחידה מציעה פלטפורמות שונות ליצירת קשרים עם מעסיקים וחשיפה לאפשרויות התעסוקה, תכניות ופרויקטים. שירותי היחידה נוצרו על מנת לחזק אתכם ולצעוד יחד אתכם בשלבי הקריירה הראשונים בכניסה לשוק העבודה. היחידה היא הכתובת המקצועית לנושאי התעסוקה והיא פועלת כדי להוביל אתכם להשתלבות והתמקצעות בתחום שלכם בניהול חכם של הקריירה.

באילו חברות בשוק מתכנתים משתלבים?
בשוק העבודה ישנן משרות מגוונות המשתנות בין מקומות עבודה, זאת בהתאם לנפח העבודה או לותק של חברה או מוסד ספציפיים ותחום ההתמחות שלו. היחידה ללימודי חוץ וניהול הקריירה תסייע לבוגרי מדעי המחשב להכיר את שוק העבודה, לעדכן את ציפיות השכר ולצעוד צעדים ראשונים בשוק העבודה. חילקנו עבורכם את השלבים לשניים משמעותיים אך כמובן שאין זה מחייב וכל מתכנת משתלב בהתאם לכישורים, יכולות וניסיון שלו:
שלבים ראשונים: היכולת של מתכנת בתחילת הדרך ללמוד שפת תכנות היא יכולת חשובה ביותר בדגש על מי שנהנה מהאתגר השכלי בכתיבת קוד. בהשתלבות בחברה שבה המתכנת המתחיל הוא חלק מצוות המורכב מעובדים בשלבים שונים של הקריירה, מרבית הסיכויים הם להתחיל במשימות ''פשוטות'' (עבודות HTML ו-CSS). התחלה במשימות שכאלו מהווה יתרון היות והיא מאפשרת למתכנת כניסה חלקה לתחום, בניית יסודות בקצב נכון, כניסה לעומק של ג'אווה סקריפט. בחברות כאלו, תחשפו למידע נרחב ומגוון ולטווח רחב של כלים ואפשרויות, גרף למידה בשיפוע תלול ומוצלח.
שלבים מתקדמים: כצפוי, היכולת של מתכנת בהמשך הדרך מתעצמת מפאת הניסיון שצבר הן בהשתלבות בחברה והן בשפה המקצועית.
השלבים משתנים והמוביליות תלויה בהזדמנויות התעסוקה, ביכולות ובכישורים שלכם. ריכזנו עבורכם, כמה דוגמאות להשתלבות המתכנתים בשוק העבודה:
(1) בית תוכנה (נקרא גם ''חברת פרויקטים''): בתי התוכנה אלו חברות פרויקט המספקות שירות לחברה אחרת (לרוב שירות ספציפי לחברה גדולה). בתי התוכנה עובדים במסגרת תקציב ידוע מראש ומתוקף כך, מוגדר התמהיל של צוות העובדים. על כן, בצוות ישלבו מתכנתים צעירים לצד ותיקים ובהתאם, יתקבלו המשימות; כתיבת קודים מורכבים לצד משימות פשוטות. כך הידע החדש שהצעירים מביאים איתם - משתלב יפה עם הידע הותיק. זו התחלה מעולה לכל מתכנת בשלבים הראשונים בשוק העבודה או למתכנתים ותיקים שמעוניינים להנות מהשגרה שבעולם העבודה, בחברה מסודרת.
(2) סטארט-אפ: חברות הסטארט-אפ שנמצאות בשלבים הראשונים שלהן הן בעצם מנוע להגשמת חלומות, סיפור די רומנטי שרבים חולמים להיות חלק ממנו. השתלבות בחברות הסטראט-אפ מאפשרת מצע אדיר לדימיון, יצירתיות ותחושה של פעילות במרחב אינסופי. תוכלו להזדהות ולהרגיש מחוברים למוצר של החברה, להרים פרויקטים מורכבים וכן הלאה. ברוב המקרים, מתכנתים בשלבים מתקדמים יוכלו להשתלב בחברות מהסוג הזה, בגלל סוג הניסיון שהעבודה דורשת, אך זה לא מחייב.
(3) תאגידי היי-טק: חברות המעסיקות מתכנתים רבים ולהן מוצר ברור שהוכיח את עצמו בשוק ומביא לרווח קבוע לחברה. השתלבות בתאגיד היי-טק משמע להיות חלק ממשהו גדול מאד. הקוד שתכתבו מתמקד במרכיב מתוך מוצר גדול והטכנולוגיות יהיו מוכרות בשוק. התנאים בחברות האלו הם בין הבולטים והטובים ביותר בשוק במיוחד בהטבות לעובדים ואפשרויות הקידום באינספור כיוונים ואפשרויות (כולל רילוקיישן בחו''ל וכן הלאה).

וזה נכון? מה שאומרים על ''התנאים''?
הפינוקים וההטבות בשוק מוכרים ובהחלט נוטים לרצף את המסלול של הרבה חולמים. בשוק העבודה יש שונות גדולה ורחבה בין מה שמוצע לעובדים כתנאים נוספים לשכר. כמה דוגמאות לפתוח את התיאבון: מטבח עשיר עם 2/3 ארוחות ביום או מטבח פתוח 24/7 (עם מכונות קפה איכותיות, ארוחת בוקר מגוונת או ארוחות ביניים), חדר כושר (עם אופציות שונות למכשירים זמינים, תחזוק, חוגים ואפילו מאמנים ושעות פתיחה נוחות), מועדוני 'כיף' (שולחני משחק, חדר פרטי, פינות ישיבה או מנוחה, בר אלכוהול על סוגיו), מסיבות נושא משתנות, חברות במועדונים מוטבים לעובדים. בהחלט תוספת נהדרת לשעות העבודה המרובות שהשקעתם כיאה לאינטנסיביות של מקום העבודה.

מה היקף השכר שניתן לצפות לו בעבודה כמתכנת?
בשלבים הראשונים: בשנה הראשונה זו תהיה ככל הנראה, שנת התלמדות ובה השכר יהיה נמוך בהשוואה לשנים שיבואו. הצעד הראשון בקריירה משקף התנסות, למידה, עבודה בצוות מתכנתים ולמידה של העבודה המעשית. תלמדו להביא את התיאוריה שלמדתם בתואר - למציאות ויש על כך סוג של ''שכר לימוד''.
בשלבים המתקדמים: בהתאם לגודל החברה, היקף השעות, תחום העבודה והתנאים שמקום העבודה מציע - ביטוי בשכר.
בהמשך לנושא השלב בקריירה גם הגדרת התפקיד, התוכנה, האינטרנט והחומרה ישפיעו על השכר. טווח השכר עבור מתכנת מתחיל (0-2 שנות ניסיון) בתפקידים שונים נע בין 8,000 ש''ח ל-15,000 ש''ח ברוטו, בחודש. טווח רחב למדי היות והוא תלוי בגורמים רבים ובכל זאת, מסייע בהבנה של הנקודה בדרך שאתם עומדים בה, ביציאתכם לשוק העבודה.
עם צבירת הניסיון והותק (3-5 שנות ניסיון) תעלו לטווח הנע בין 10,000 ש''ח ל-20,000 ש''ח ברוטו לחודש וגם פה, תלות משמעותית בתנאים, היקף והגדרת התפקיד. עם צבירת ותק של 6 שנים ויותר תהיה עלייה משמעותית נוספת בדרגת השכר לטווח הנע בין 18,000 ש''ח ברוטו חודשי ועד ל30,000 ש''ח ברוטו חודש.
אם תהפכו למנהלים או לבכירים (אין תלות בשנים הספציפיות) תוכלו כבר להגיע לשכר סביב ה-30,000 ש''ח ברוטו בחודש.
*הנתונים המוצגים לפי גליונות חישוב השכר בשוק של אול ג'ובס