דו"ח מבקר המדינה מתאר את השתלשלות האירועים שהובילו להתנפחות מחירי הדיור הוא קשה, אך הדו"ח העתידי יהיה חמור יותר

אריק שרמן מהמחלקה לכלכלה במרכז האקדמי רופין חושב שמצב שוק הדיור דומה למצב הכרמל לפני שריפת הענק

 דר' אריק שרמן מהמחלקה לכלכלה במרכז האקדמי רופין מתייחס לדו"ח מבקר המדינה בנושא הדיור במאמר ב"דה מרקר".  דר' שרמן סבור ש"מחירי הדיור גבוהים ביחס לכוח הקנייה של האזרחים הישראלים. הם שירתו בצבא, משלמים מסים, עושים מילואים, אך בית הם לא יכולים לקנות ללא עזרה מההורים. אנו יושבים על חבית חומר נפץ שפיצוצה יזעזע את הכלכלה והחברה בישראל. דו"ח מבקר המדינה מתאר את השתלשלות האירועים שהובילו להתנפחות מחירי הדיור, אך הדו"ח העתידי יהיה חמור יותר. הוא יעסוק בגורמים שהובילו משפחות רבות לאבד את ביתן ולשקוע בחובות של מאות אלפי שקלים לבנקים".

עיקר דבריו במאמר מתייחסים לנגידת בנק ישראל, קרנית פלוג- "נתעלם מהבטחותיהם של מחפשי הקולות בבחירות ונפנה אל דר' קרנית פלוג, שהחליפה את פרופ' סטנלי פישר בתפקיד נגידת בנק ישראל. פישר צבר מוניטין רב בתור זה שהחליט 'לשבור את הכלים' בשוק המט"ח. כשהתמנה לתפקיד בוטלה רצועת הניוד, כלומר כוחות השוק יקבעו את שער החליפין ללא צורך בהתערבות הבנק המרכזי. והנה, תקופה קצרה לאחר מכן, בנק ישראל החל לרכוש דולרים בכמויות גדולות במטרה להחליש את השקל.

לפישר היה ברור שייסוף חריג בשער המטבע המקומי מחייב יישום מדיניות כלכלית בלתי־שגרתית. בלי לבחון אם רכישת הדולרים סייעה בהחלשת השקל ומה העלות של צעד זה, ניתן לומר שפישר פעל בנחישות וביושרה מקצועית שנדרשת מכל מקבל החלטות. עתה נדרשת פעולה דומה מצד הנגידה הנוכחית.

לריבית המוניטרית יש השפעה משמעותית על מחירי הדיור. ריבית נמוכה מגדילה את הביקוש לדיור - הן מצד אלה שמבקשים לקנות דירה למגורים והן מצד המשקיעים המחפשים תשואה על הונם. שמירה על ריבית נמוכה, ובטח המשך הפחתתה לרמה שלילית, תמשיך לתדלק את הביקוש לדיור.

פישר ופלוג מודעים לסכנה הטמונה בהתנפחות מחירי הדיור. הם מכירים היטב את ההיסטוריה של משברי האשראי בעולם. בפני פלוג ניצבת ההזדמנות והחובה לנקוט מדיניות מוניטרית מפתיעה - להעלות את שער הריבית לפני שיעלו הריביות בעולם, ובכך לצנן את מדורת הביקוש לדיור.

ומה לגבי היצוא? עלייה בריבית תפעל לחיזוק השקל ולהחלשת כושר התחרות של היצואנים. נדרשת פעולה משלימה - הגבלת תנועות ההון לישראל באמצעות מיסוי התשואה על אג"ח. בעולם מתרחשת מלחמת מטבעות שבה כל האמצעים הכלכליים כשרים. שווייץ, למשל, קונסת את המשקיעים בפרנק השווייצי באמצעות ריבית שלילית.

פישר פעל בעבר בניגוד לכתוב בספרי הכלכלה - וכך צריכה לפעול פלוג. העלאה הדרגתית בריבית תצמצם את הביקוש לדיור ותפעל לריסון מחירי הדיור. זכורים הסבריו של פישר אודות העדפתו לפעול למען היצוא, שמהווה כ–40% מהתמ"ג, ולא למען הדיור, שחלקו כ–8% מהתמ"ג. מאז שפישר עזב את ישראל, מחירי הדיור המשיכו להאמיר, והם מאיימים על היציבות הפיננסית של המשק".

לסיכום דבריו מציע שרמן לעומדים בראש בנק ישראל לנקוט פעולות אקטיביות "בנק ישראל מתריע מפני הסכנה בשוק הדיור, ואולם ללא פעולה אפקטיבית - התרעתו שקולה להתרעותיו של שר הפנים לפני השריפה בכרמל".