• עמוד הבית
  • ים
  • מה הקשר בין סמנכ"לית בחברה למחזור מים, יזם ובעלים של חוות לגידול אצות ספירולינה, וטרינרית ראשית בפיקוד מרכז - צה"ל, רופאת משפחה ומנהל מעבדת מחקר ביוטכנולוגית בטכניון?

מה הקשר בין סמנכ"לית בחברה למחזור מים, יזם ובעלים של חוות לגידול אצות ספירולינה, וטרינרית ראשית בפיקוד מרכז - צה"ל, רופאת משפחה ומנהל מעבדת מחקר ביוטכנולוגית בטכניון?

התשובה: כולם אוהבי ים שהחלו את הקריירה התעסוקתית שלהם – בלימודים לא שגרתיים - מדעי הים.


ההסבר די פשוט – לרובינו הים משמש מקום לנפוש, להירגע, להשתזף, לשחק פריסבי. אנחנו לא רואים בו מקור אפשרי לתעסוקה עתידית. למעשה, הרבה מאוד תחומים יישומיים מתחילים בים

 

"אני רוצה לעבוד בעבודה שתכריח אותי כל בוקר להיות בים"

המחשבה הזו אופיינית ללא מעט צעירים שמוצאים את ייעודם האקדמי בפקולטה למדעי הים... חלקם "יזמי ים" שלקחו את אהבתם לים צעד קדימה והקימו בעזרת הידע שצברו, חוות דגים, חוות לגידול סופר-פוד ואצות, חלקם מועסקים במיזמים אקולוגיים קריטיים לשימור הסביבה הימית והחופית, יש אף כאלה במבצעים מחקר ימי על ספינות מחקר באזורים בהם המחקר הימי מפותח יותר (אוסטרליה, ארה"ב והמזרח הרחוק), יש בניהם שמנהלים מעבדות ביוטכנולוגיות מתקדמות. אחרים נמצאים בתפקידי הוראה ומחקר אקדמי. כולם התחילו בזירה הימית ומצאו את ייעודם במגוון עיסוקים שהיה להם קשה לראות בתחילת הדרך. מרפואה וגנטיקה ועד ווטרינריה ומיחזור מים.

כשמביטים בים דרך מיקרוסקופ, או שצוללים להבנת האקו-סיסטם הימי/ חופי, מבינים שמדובר במעבדה עצומה של הטבע, בה ניתן להבין, בדרך המגוונת והטובה ביותר, את הסודות החשובים בתחומי תוכן נרחבים של מדעי החיים: ביולוגיה, זואולוגיה, בוטניקה, גנטיקה, כימיה, ביוטכנולוגיה, אקולוגיה, פיסיקה
ומה לא.

הזיקה של הים למדעי החיים ברורה. החיים על פני כדור הארץ החלו באוקיינוסים, מגוון החי והצומח בזירה הימית הוא פנטסטי והשונות הביולוגית הזו תורמת לאנושות תרומה שלא תסולא בפז. ועוד לא הזכרנו את המזון, את התרופות, את האנרגיה, את המים ואפילו את אספקת החמצן שכולנו נושמים. הים הוא חיים.

   

הבוגרים שלנו

בישראל, שאורך קו החוף שלה כמעט 200 ק"מ

לומדים 'מדעי הים והסביבה' לתואר אקדמי- במקום אחד בלבד – והוא הפקולטה למדעי הים של המרכז האקדמי רופין – הקמפוס הייחודי והמרהיב הממוקם לחופו של המעגן בישוב מכמורת (כביש 2 - צומת בית ינאי), פופולרי בקרב קהילת החוקרים בתחום, בזכות העובדה שהוא מציע מעבדות מי ים זורמים בלעדיות למקום, שמספקות יתרון למחקר בתחום.

מי שאוהב ים וטבע. ירגיש כאן בבית. מעבר ללימודים התובעניים במדעי החיים למרבית הסטודנטים חשובה החוויה וההתנסות המיוחדת "בידיים וברגליים". כחלק מלימודי התואר הסטודנטים עושים קורס משיטים 'סקיפרים' וקורס צלילה מדעית כחלק מלימודי התואר ומקבלים תעודות המאפשרות להם להפליג ולצלול.

אין כאן כוונה לאף אחד לשחות עם לווייתנים ולהסתחבק עם צבי ים, אך המסע הארוך לפיצוח אתגר אספקת המזון הכלל עולמי (חקלאות ימית) - בצד פגיעה מינימאלית ביצורי הים מעניין את כולם. אבל לא רק זה. 

הבוגרים שלנו

"מכמורת שינתה לי את החיים לתמיד"

אומרת ד"ר סמדר פלד, רופאת משפחה ובוגרת הפקולטה. הלימודים האלו חשפו בפניי את כל מה שיפה במדעי החיים, בביולוגיה, במדע. והראו לי איך בצד לימודים ברמה סופר גבוהה אפשר ללמוד ביולוגיה ולשלב כיף והנאה מהים, וכיבוד של הטבע וזה פשוט כבש אותי."

בקמפוס מכמורת אפשר ללמוד "על הים" תרתי משמע. לשבת במעבדה ולחלום על הגלים - לקום כל בוקר, להריח את המים, לעמוד על שובר הגלים, להפליג בסירת המחקר, לעלות על חליפה ולצלול עמוק. זה עולם אחר, וחווית למידה אחרת שמייצרת תענוג גדול.

    

הבוגרים שלנו

ואולי זו הסיבה, שאחוז חריג מהבוגרים – למעלה משליש – ממשיך בהתלהבות ללימודי תארים מתקדמים באחד מהתחומים המתקדמים במדעי החיים, כמו ביולוגיה או ביוטכנולוגיה , לרבות תואר שלישי PHd. סגל הפקולטה משובץ בלא מעט דוקטורים שהחלו את דרכם במחזורים הראשונים.

הם מימשו את הפוטנציאל שבים והפכו אותו מזמן לקריירה שלהם.

רוצים גם לצלול עמוק ולהגיע גבוה?!

לפרטים נוספים על התכנית לתואר הראשון במדעי הים והסביבה , לחצו כאן >> https://bit.ly/3OXwwTG