• התערוכה ‘מבט מעל’ - רשמיה והרהוריה של האסטרונאוטית ג'סיקה מאיר

    גלריית המרכז האקדמי רופין, מארחת לראשונה תערוכת צילומים ייחודית שנעשתה על ידי האסטרונאוטית והביולוגית הימית ג’סיקה מאיר, במהלך שבעה חודשי משימתה בתחנת החלל הבינלאומית ב-2019-2020. התמונות המרהיבות מציגות נקודת מבט נדירה ואישית, המגלות את רשמיה והרהוריה של ג’סיקה בהביטה אל כוכב הלכת שלנו.

    קרא עוד

  • התערוכה ‘מבט מעל’ - רשמיה והרהוריה של האסטרונאוטית ג'סיקה מאיר

    גלריית המרכז האקדמי רופין, מארחת לראשונה תערוכת צילומים ייחודית שנעשתה על ידי האסטרונאוטית והביולוגית הימית ג’סיקה מאיר, במהלך שבעה חודשי משימתה בתחנת החלל הבינלאומית ב-2019-2020. התמונות המרהיבות מציגות נקודת מבט נדירה ואישית, המגלות את רשמיה והרהוריה של ג’סיקה בהביטה אל כוכב הלכת שלנו.

    קרא עוד

הצהרת מחויבות לדמוקרטיה

הצהרת מחויבות לדמוקרטיה

הצהרת מחויבות לדמוקרטיה - הצהרה מטעם הנהלת המרכז האקדמי רופין והוועד המנהל של המרכז

קרא עוד

יום עיון תכנית ראוד במרכז האקדמי רופין

יום עיון תכנית ראוד במרכז האקדמי רופין

יום העיון יועד לכ-70 רכזים ויועצים מכול הארץ מתוכנית ראוד הארצית שמטרתה הנגשת והרחבת ההשכלה הגבוהה בחברה הערבית והוא התקיים במעמד הנשיא פרופ' אביעד קליינברג אשר הציג את החזון של המרכז האקדמי רופין להנגשת ההשכלה באופן שיוויוני לכלל הקבוצות בישראל תוך סיפוק משאבים ומענים הנדרשים להצלחת כל סטודנט ברופין למימוש הפוטנציאל האישי.

קרא עוד

טקס מצטיינים 2022

טקס מצטיינים 2022

טקס המצטיינים השנה התקיים ב-12/12/22 ואיתו ההתרגשות של הסטודנטים והמשפחות שהגיעו לחגוג את הישגיהם של יקיריהם בערב של מצוינות אקדמית ועשייה חברתית בעלת ערך של בוגרי רופין.

קרא עוד

הערכות בשווקים, הפד יעלה את הריבית, הבנק המרכזי האירופאי יגדיל את תוכנית רכישות האג"ח

במידה והערכות לגבי הפעולות נכונות, מי ישפיע יותר ואיך המשקיעים הגדולים יגיבו לאור החלטות אלו?

מאת: דור חברוני

לא משנה מה תהיינה התוצאות, חודש דצמבר 2015 ייזכר כאחד מבין החודשים הגורליים ביותר שידעה הכלכלה העולמית מזה עשור. אחרי יותר משנה של נאומים והבטחות הפד ניצב בפני החלטה חשובה שתקבע לאן מועדות פניי השוק האמריקאי בשנים הקרובות, האם להעלות את הריבית בפעם הראשונה מזה זמן רב. כזכור, מספטמבר 2014 ראש הפד, גנט יילן, דיברה על כך שבשנת 2015 הפד שבראשותה יעלה את הריבית בפעם הראשונה מזה עשור ויתחיל במדינות מוניטארית מצמצמת שתטיב עם הכלכלה האמריקאית בעתיד. שלושה רבעונים עברו מאז ועדיין הריבית בארה"ב נותרה על כנה ברמה האפסית, מה שהופך את חודש דצמבר ואת הכרזת הריבית ב-17.12 להזדמנות האחרונה של הפד להעלות את הריבית כפי שהבטיח בשנת 2015 .      דוח התעסוקה שהכה את התחזיות- שהראה, 271 אלף משרות חדשות ואבטלה בשיעור 5% בלבד וכן הדוחות הכספיים האחרונים של החברות הגדולות, מהווים בסיס איתן לפד להעלות את הריבית כבר החודש, מה גם שגנט יילן תרצה לשמור על אמינות ולקיים את הבטחתה.

מנגד, ניצב מריו דראגי, נשיא הבנק המרכזי האירופאי, שהצהיר כמה וכמה פעמים שירחיב את תוכנית רכישות האג"ח בחודש דצמבר במידה והאינפלציה תישאר נמוכה. במסגרת תוכנית הרכישות הנוכחית הבנק המרכזי האירופי רוכש אג"ח בהיקף של 60 מיליארד אירו מידי חודש. מטרתה של תוכנית הקלה כמותית זו היא העלאת האינפלציה שלדבריי דראגי היא המונעת העיקרית מההתאוששות הכלכלה האירופאית. נכון לעכשיו האינפלציה באירופה עומדת עדיין על אפס, מה שגרם למשקיעים להבין שככל הנראה ב3.12 הבנק המרכזי האירופי יכריז על הקלה כמותית וכתוצאה מכך בורסות אירופה עלו בתקופה האחרונה למרות משבר בטחוני שלא ידעה כמותו מעולם.

משקיעים רבים נושאים עיניהם לעבר החודש הקרוב כדי להבין לאן פניי השוק מועדות בשנה הקרובה והאם ראלי סוף השנה ימשיך למרות אירועים קריטיים אלו. הראלי המדובר שהתחיל בתחילת חודש אוקטובר והתקיים כמתוכנן, סיפק למשקיעים במדדים האמריקאים תשואה של 12% ולמשקיעים במדדים באירופה לא פחות מתשואה של 20%. (מצורפים גרפים של מדד המניות האמריקאי "סנופי" ומדד המניות הגרמני "דאקס").

סנופי:

דאקס גרמניה:

 

האם ראלי סוף השנה ימשיך להניב תוצאות או שמה ניראה תיקון חד בשווקים הללו? 

מהתבוננות על הנתונים הפונדמנטליים בהצלבה עם הטכניים, ניתן להבחין בוודאות, שלמרות שהשוק האמריקאי מצפה להתחילתה של מגמה עולה בריבית, שאמורה להוריד את שוק המניות מטה, הוא טיפס מעלה ללא התחשבות בגורמים אלו. סטייה זו נקראת סטייה שלילית ומהווה סטירה בין הנתונים הפונדמנטליים לבין המהלך בגרף המחירים. לכן ניראה שהשוק האמריקאי יגיב להעלאת הריבית אם תקרה באופן שלילי (ירידות).

לעומת זאת, השוק האירופאי שמצפה להרחבה כמותית, חווה עליות חדות, מה שמראה שההרחבה הכמותית מגולמת בגרף המחירים. אין סטייה כלשהי בין הנתונים הפונדמנטליים לבין המהלך בגרף המחירים.

בשורה התחתונה: אם הפד יעלה את הריבית והבנק המרכזי האירופאי ינקוט בהרחבה כמותית כמצופה, השוק האמריקאי יימצא מעל למחיר שבו הוא אמור להיסחר ויפתח מגמה יורדת לכיוון מחיר השוק המתאים, ואילו השוק האירופאי יימצא במחירו הנכון ועל כן לא צפויות בו עליות דרסטיות.

בנוסף לניתוח הנוכחי, התרחשו בעולם אירועים נוספים שלא גולמו בגרף שיש לקחת אותם בחשבון. למשל פרשיית המהילות של שתי חברות ענק בסין שגרמו לירידה של 5.5% במדד שנחאי שאמור להשפיע באופן עקיף על מדדים האמריקאים. בנוסף הסנקציות הכלכליות שנוקטת רוסיה נגד טורקיה עקב הפלת המטוס הרוסי.

לסיכום, אם לוקחים בחשבון את הנתונים שלפנינו בנוסף לאירועים שליליים שקרו לאחרונה, ניתן לומר שאחרי ההכרזות של הבנק המרכזי האירופי בקשר להרחבה הכמותית והכרזת הריבית בארה"ב, אם וכאשר יתבשלו לפי הצפי, המדדים המרכזיים בעולם ינועו מטה במגמה יורדת כשהם בונים שיאים ושפלים יורדים בדחיפתם של המדדים המרכזיים בארה"ב.

*הכותב הוא סטודנט שנה שלישית לכלכלה וחשבונאות במרכז האקדמי רופין