• "ברופין מגדירים מחדש קיימות"

    כששואלים את פרופ' אביעד קליינברג, היסטוריון בעל שם עולמי, המכהן כנשיא המרכז האקדמי רופין, מהו התחום שהאקדמיה מחויבת לעסוק בו, הוא משיב: "קיימות, אבל לא רק מיחזור, ניקיון חופים, שימוש באנרגיות מתחדשות. קיימות היא כל תחום שיבטיח עתיד בר קיימא: חברה לא בזבזנית, חברה שוויונית, חברה שלא מזדהמת בשקרים ובניצול. הסטודנטים שאנחנו שולחים לחברה לא אמורים להיות רק מומחים לתחום עיסוקם. הם אמורים להיות אזרחים טובים יותר ובני אדם טובים יותר. זה האתגר. האקדמיה צריכה להגדיר מחדש קיימות".

    קרא עוד

  • "ברופין מגדירים מחדש קיימות"

    כששואלים את פרופ' אביעד קליינברג, היסטוריון בעל שם עולמי, המכהן כנשיא המרכז האקדמי רופין, מהו התחום שהאקדמיה מחויבת לעסוק בו, הוא משיב: "קיימות, אבל לא רק מיחזור, ניקיון חופים, שימוש באנרגיות מתחדשות. קיימות היא כל תחום שיבטיח עתיד בר קיימא: חברה לא בזבזנית, חברה שוויונית, חברה שלא מזדהמת בשקרים ובניצול. הסטודנטים שאנחנו שולחים לחברה לא אמורים להיות רק מומחים לתחום עיסוקם. הם אמורים להיות אזרחים טובים יותר ובני אדם טובים יותר. זה האתגר. האקדמיה צריכה להגדיר מחדש קיימות".

    קרא עוד

כולם מדברים START UP NATION. ואני חושב למה לא OCEAN NATION?

כולם מדברים START UP NATION. ואני חושב למה לא OCEAN NATION?

"אנשים לא מבינים עד כמה העתיד של כולנו טמון בים", אומר פרופ' דב צביאלי, דיקן הפקולטה למדעי הים במכמורת. "אנחנו רק מגרדים את קצה הקרחון במחקר הימי והחופי, וממעטים להחשיב את הפוטנציאל שטמון בו לעתיד האנושות". "כשסטודנט שואל אותי למה בכלל לעשות תואר במדעי הים, הוא מרים לי להנחתה", מספר בחיוך פרופ' דב צביאלי, דיקן הפקולטה למדעי הים במכמורת. הוא מצביע בידו מערבה, אל הים הנשקף ממשרדו, ומוסיף: "אנשים לא מבינים עד כמה העתיד של כולנו טמון בים. אנחנו רק מגרדים את קצה הקרחון במחקר הימי והחופי, וממעטים להחשיב את הפוטנציאל שטמון בו לעתיד האנושות".

קרא עוד

1215 בוגרים ומוסמכים שממשיכים להגיע גבוה!

1215 בוגרים ומוסמכים שממשיכים להגיע גבוה!

ב-6.6.23 התקיים במרכז האקדמי רופין, טקס הענקת תארים לשנת 2023, לכ-1,215 בוגרים ומוסמכים, מתוכם 20 מוסמכים מצטייני הנשיא. האירוע התקיים בנוכחות פרופ' אביעד קליינברג, נשיא המרכז האקדמי רופין, מר רענן דינור, יו"ר הועד המנהל, חברי סגל והנהלה, דיקאני הפקולטות, בוגרים ובני משפחותיהם שמילאו את הקמפוס בהתרגשות וחיוכים. העיתונאית הגב' דנה וייס הנחתה את הערב והזמר אוהד שרגאי הנעים את אוזננו במהלכו.

קרא עוד

אם לא נשנה כיוון, הפסקות החשמל האלה רק יתרבו

אם לא נשנה כיוון, הפסקות החשמל האלה רק יתרבו

מאמר דעה: הפסקת החשמל הגדולה שחווינו בשישי האחרון עלולה להיות תצוגה מקדימה של מה שצפוי למשק החשמל הישראלי עם העלייה בתדירות גלי החום עקב החרפת משבר האקלים. הפתרונות בידיים שלנו, עכשיו צריך רק להוציא אותם לפועל

קרא עוד

איך האלגוריתם של אמזון להמלצה על ספרים יכול לעזור לנו בדיאטה?

פרופ' ערן סגל ממכון ויצמן חשף בכנס TEDxRuppinאת הממצאים פורצי הדרך של מחקר שערך על הקשר בין דיאטות לבין הרכב החיידקים הפרטני במעיים של כל אדם.

מה בריא יותר אורז או גלידה? מי מהם יכול לעזור לנו להצליח בדיאטה ולהשיל קילוגרמים ממשקלנו? פרופ' ערן סגל ממכון ויצמן הציג בכנס TEDx Ruppin את ממצאי מחקרו פורץ הדרך, שמראה שאי אפשר לחזות את השפעתו של אף פריט מזון על כלל האנשים באופן גורף. הסיבה לשונות הזאת נעוצה בהרכב חיידקי המעיים במערכת העיכול שלנו הייחודי לכל אדם, או המיקרוביום.

פרופ' סגל פתח את הרצאתו כשהוא מראה לקהל את עצמו לפני 10 שנים, עת שקל 20 ק"ג יותר. "מאוד רציתי לרזות", הוא סיפר. "חיפשתי מה היא הדיאטה הטובה ביותר. המגוון היה עצום היו כאלה שדיברו על הפחתה בשומן. אחרות התייחסו להפחתה בפחמימות או סוכרים. ומצאתי הרבה דעות ורעיונות. אמרתי לעצמי, כמדען, זו שאלה מדעית ולא יכול להיות שהיא תהיה מושפעת מדעות או רעיונות".

 

"אחרי בדיקה של הרבה דיאטות, עדיין לא הצלחנו למצוא את הדיאטה הטובה ביותר", המשיך פרופ' סגל. "מה שגילינו זה שעד כה נהגנו לשאול את השאלה הלא נכונה– איזה מזון משמין? הנחת היסוד של כל המחקרים היתה שהתשובה והפתרון נעוצים בסוג האוכל, בעוד שההתמקדות צריכה להיות באדם שאוכל את האוכל ובמערכת העיכול של כל אחד מאיתנו".

מצויד בתובנה זו הוביל פרופ' סגל מחקר ראשון מסוגו בעולם של בדיקת ההשפעה של סוגי מזון על אנשים שונים. "במחקרים קודמים בדקו השפעה של דיאטות על ירידה במשקל או תפקודי לב. אלה פרמטרים שמושפעים גם על ידי גורמים אחרים מלבד דיאטה. הבנו שאנחנו צריכים כלי מדידה אחר. המדד שמצאנו הוא מדידה של השינוי ברמת הסוכר בדם אחרי ארוחה. מצאנו שמדד זה משפיע על תחושת הרעב של האדם ועל עליה במשקל- גורמי סיכון להשמנת יתר או סכרת", הסביר פרופ' סגל.

מלבד פריצת דרך מתודולוגית, המחקר שביצע פרופ' סגל היה הגדול מסוגו בעולם שהוקדש לבחינת האפקטיביות וההשפעה של דיאטות. "באמצעות אמצעים טכנולוגיים ניתן לעקוב אחרי הנתונים אחרי כל ארוחה. זה איפשר לנו לקבל נתונים בזמן אמת במשך שבוע שלם, לעומת מחקרים אחרים שחקרו את ההשפעה של דיאטות בסופה של תקופת הדיאטה", תיאר פרופ' סגל את שיטת המחקר. הם הצליחו לגייס למחקר 1000 נחקרים. מה שאיפשר לקבל ממצאים מכ- 5,000 ארוחות במשך שבוע!

חלק מהממצאים לא הפתיעו את החוקרים. אכילה של פחמימות הובילה לעליה ברמת הסוכר בדם לאחר ארוחה. לעומת זאת, הופתעו החוקרים לגלות שאכילת שומן הפחיתה את רמת הסוכר בדם. יותר מזה, הממצא החשוב והמרכזי של המחקר שלהם היה שלכל תופעה שנמצאה, אותרה קבוצה גדולה מאוד של אנשים שלא התאימו לה."כלומר, אין אף פריט מזון, שאפשר לנבא את השפעתו על כלל האנשים. אנשים הפגינו שונות כל כך גדולה בתגובה לאותם מזונות, או במילים אחרות: "מה שהיה טוב לנבדק אחד יכול היה להיות רע לנבדק אחר ולהפך", סיפר פרופ' סגל. "הראתי את הממצאים לאשתי, שהיא תזונאית קלינית. הממצאים היכו אותה בתדהמה. הם עמדו בניגוד לפרדיגמה התזונתית הקלאסית, שהיתה עסוקה בחיפוש אחרי הדיאטה הטובה ביותר".


בשלב השני של המחקר ולנוכח הממצאים, ניסה צוות החוקרים למצוא תכונות דומות בקרב האנשים שהגיבו באופן גומה לאותו סוג מזון- תכונות כמו רקע רפואי, רמת פעילות גופנית, הרכב דם, בדיקות דם וכד'. "רצינו לבדוק מה מבין המאפיינים השונים של האדם יכול להסביר את התגובה הייחודית שלו למזון. יצרנו פרופיל מאוד מפורט וייחודי של כל נבדק. מבחינה חישובית, זה היה אתגר גדול מאוד לחבר ולהצליב כל כך הרבה פיסות מידע, אבל הצלחנו לפתח אלגוריתם, שדומה לאלגוריתם שבשימוש אמזון להמלצה על ספרים
אותו אלגוריתם יכול היה לנבא מראש כיצד אדם מסוים יגיב לסוגי מזון שונים. כשבחנו מקרוב את כל הגורמים שאיפשרו לנו לנבא את התגובה הייחודית של כל אדם, ראינו שאחד הגורמים המשמעותיים שבהם היה אוכלוסיית החיידקים במעיים. מצאנו שבמערכת העיכול של כל אחד מאיתנו יש הרכב ייחודי של חיידקים- המיקרוביום, שמשפיע על תגובותיו למזון", הסביר פרופ' סגל.

"המסקנות של המחקר שלנו מראות שאין דיאטת קסם שמבטיחה הרזיה בטוחה אחת ומתאימה לכל בני האדם, בגלל השונות אותה מצאנו במחקר. יותר מזה, הצלחה או כישלון בדיאטה הם לא אישיים ואינם תלויים בכוח הרצון של האדם או ביכולת שלו לעמוד במרכיבים של דיאטה זו או אחרת. ההצלחה קשורה במרכיב שלא נבדק עד כה- מרכיב החיידקים במערכת העיכול שהוא ייחודי לכל אדם. לכן, יש סיכוי סביר שדיאטה אחת תתאים לאדם מסוים ולא תתאים לאחר. ובעצם, אם דיאטה אחת לא מצליחה לך יכול להיות שאחרת תצליח. המחקר שלנו מכניס אותנו, בעצם, לעידן חדש בתחום המחקר של התזונה, שאינו מתמקד בסוג המזון יותר, אלא במרכיבים פיזיולוגיים של האדם", סיכם פרופ' סגל את הרצאתו.